Het Soedanese leger dreigt het hele land mee te slepen in zijn val

De burgeroorlog in Soedan is nu al tien maanden aan de gang, sinds het conflict escaleerde tussen de Soedanese strijdkrachten en de Rapid Support Forces, een machtige paramilitaire groepering. De gevechten tussen de twee vleugels van het Soedanese veiligheidsapparaat verspreidden zich snel buiten de hoofdstad Khartoem.

Recent hebben de Soedanese strijdkrachten verschillende tegenslagen moeten slikken. Al maanden proberen legereenheden met grote moeite de greep van de Rapid Support Forces op de hoofdstad te breken. De paramilitairen en bevriende milities hebben ook het grootste deel van Darfoer en gebieden van de deelstaat Zuid-Kordofan in het westen van het land onder de voet gelopen.

En sinds december zijn colonnes van de Rapid Support Forces opgeschoven naar Centraal- en Oost-Soedan, nadat de verdedigingslinie in Wad Medani, een van de grootste steden van het land, overrompeld werd. Het was een historische vernedering voor de Soedanese strijdkrachten.

  •  Lees verder bij de bron, IPS
  • Uitgelichte afbeelding: By Henry Ridgwell – https://www.youtube.com/watch?v=gfRgMTQB4JU, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25063013