‘Het slopen van een gebouw met de mensen er nog in’

Dit artikel verscheen eerder op de website van socialisme.nu.

De lasten van de crisis worden niet gedragen door de sterkste schouders, maar voor het overgrote deel gehaald bij de onderkant van de samenleving. Na alle snoeimaatregelen van 2010 wordt het bezuinigingsoffensief in 2011 voortgezet.

• Onlangs maakte minister Donner bekend dat wat hem betreft de sociale huren met 120 euro moeten stijgen. Hierdoor komen veel huurwoningen in de vrije sector en kan er geen beroep meer worden gedaan op de huurtoeslag. Dit betekent een daling van de koopkracht met meer dan honderd euro per maand voor mensen die al vaak van een minimum moeten rondkomen.

• Mensen die noodgedwongen zorg nodig hebben en gebruik maken van het persoonsgebonden budget krijgen de ene bezuiniging na de andere om de oren gesmeten. Een korting van drie procent op het budget zorgt samen met de inflatie voor een koopkrachtdaling van zeker vijf procent.

• Uit een reportage van Uitgesproken Vara blijkt dat dit asociale kabinet 2 miljard wil bezuinigen op de sociale zekerheid en dan met name op de bijstand. Bijstandsgerechtigden kunnen er daardoor 500 tot 800 euro bruto per maand op achteruit gaan. Nel Groenendijk, een alleenstaande bijstandsmoeder, verklaart dat deze plannen ertoe leiden dat mensen ‘gaan zoeken naar andere wegen, zoals zwartwerken, diefstal enzovoort’. Jeroen de Glas, voorzitter van FNV Jong noemt deze plannen ‘het slopen van een gebouw met de mensen er nog in.’

2 gedachten over “‘Het slopen van een gebouw met de mensen er nog in’”

  1. Er zijn best armen die de aandacht van de PVV hebben : die ” arme” kolonisten die op ( recenter dan het zgn “israel”) gestolen Palestijns land wonen ,als die dan hun hobby van ‘Palestijntje schieten ” uitoefenen en er word terug geschoten ,geeft de PVV dat alle aandacht .. Nederlandse armen en bejaarden zijn alleen wat bekscheten vóór de verkiezingen waard die 12 uur na de verkiezingen al weer vergeten zijn …

  2. @#1 Dat shoot out onderwerp voor alle Israël / Palestina kwesties is er niet voor niets.

    ————————————————————–

    En dit wordt allemaal gedaan om de lastenverlichting voor de hoogste inkomens nog verder mogelijk te maken. De VVD is pertinent tegen het invoeren van een extra belastingschijf die de sociale zekerheid betaalbaar houdt. Want “hard werken moet lonen”. Dus de hoogste schijf moet nog minimaal een procentje omlaag.

    Alsof mensen met een baan maar op het bestaansminimum niet hard werken. En alsof het merendeel van de werklozen voor de lol geen werk heeft.

Reacties zijn gesloten.