Het recht te weten wie jou aan het bespioneren was

Bijna wilde ik boos schrijven dat ik nooit de kans heb gehad op Roel van Duijn te stemmen toen hij er toe deed: als Provo en als Kabouter. Dan zou ik tekort doen aan zijn Groene periode, politiek misschien wel zijn belangrijkste en zeker zijn langste. Dus het klopt niet, men mag Roel van Duijn niet reduceren tot die twee episodes.

En toen…
rangeerde hij zichzelf uit. Het zou eens serieus nagegaan moeten worden of het moedwillig was of niet, maar door te kiezen voor GroenLinks koos Van Duijn niet alleen voor de politieke irrelevantie maar vooral ook voor zijn eigen irrelevantie.
Ook al was hij oud-lid van de PPR en de EVP, er zou geen genade zijn van de zijde van de CPN-apparatsjiki die in ieder geval zo’n tien jaar geleden nog de dienst uitmaakten bij GL in Amsterdam. En de CPN heeft zijn bloed altijd kunnen drinken. Vanwege zijn charismatische aantrekkingskracht op linkse jongeren, oudere jongeren later zoniet jongere ouderen. Een onverkiesbare plaats kon er voor hem vanaf. (Bij GroenLinks hoef je dan nog niet eens zo laag te staan).

Maar het zij hem van harte gegund in de luwte voort te werken dezer dagen. Ruim een jaar geleden kreeg hij zijn BVD-dossier (daar moet je trouwens voor betalen).

Op verzoek van hemzelf verkreeg Van Duijn inzage in zijn omvangrijk dossier dat zijn complete levenswandel vanaf 1962 beschrijft.

De dienst was zoals verwacht kon worden geïnfiltreerd tot in de hoogste kringen van Provo en Kabouterbeweging, waarin Van Duijn (66) één van de voormannen was. Uit de stukken blijkt dat de BVD Van Duijn al sinds zijn negentiende volgde, toen hij betrokken was bij een demonstratie tegen de atoombom in Den Haag. Sinds hij een jaar later naar Amsterdam vertrok is bijna geen actie of publicatie van zijn hand onbelicht gebleven.

Van Duijns dossier beslaat 353 pagina’s, met informatie tot 1982. Latere informatie is volgens de AIVD ‘mogelijk’ te actueel of wordt ‘mogelijk’ nog gebruikt in ander onderzoek.

”Het resultaat is verbijsterend,” verklaarde Van Duijn tegenover het Parool waar hij op 18 juli een reactie schreef. ”Een naargeestige schending van de privacy. Het is een miezerig gevoel dat er jaren mensen zijn geweest die achter mijn rug om rapportjes hebben zitten schrijven, om me op zeker moment te grijpen.”

Bron De Vrije online voortzetting van het blad waarvan hij ooit redacteur is geweest.
Eerlijk gezegd blokkeer ik zelf volledig op de gedachte die zich opdringt dat tot “in de hoogste kringen” van de bewegingen waarin Van Duijn een rol speelde infiltranten en spionnen van “de dienst” gezeten moeten hebben.
Zou ik het na al die jaren willen weten?
Roel wil het wel, voor zijn memoires.
SP-Kamerlid Harry van Bommel is een petitie begonnen om Roel inzage te geven in zijn volledige dossier.
Verzoeke te tekenen….

Site van Roel van Duijn.

16 gedachten over “Het recht te weten wie jou aan het bespioneren was”

 1. Ik juich toe dat de Staat het dossier vrij geeft. Annslepnde kwestie, wat heeft het OM te verberegen over meer ex-krakers? 😡

 2. Sjef Schreef:

  wat heeft het OM te verberegen over meer ex-krakers?

  Je zit er een generatie naast Sjef , nu weet ik dat voor Nieuwe Sokken alle oude sokken het zelfde ruiken 😀 Maar er is politiek en filosofies veel verschil tussen Provo en “De Krakers ” van de jaren 80 … het verschil tussen Hippies en Punkers 😀

 3. Dat mag zo zijn, maar Woningbureau De Kraker (doet het steeds vaker) en dergelijke zijn vanaf het begin verbonden geweest met Kabouter, evenals acties als Algemene Kraakdag – 5 mei 1970.
  Maar ook de Vondelstraatgeneratie zal ik maar zeggen heeft recht op volledige inzage in de dossiers, punt uit.

 4. Jehhh , inzage in mijn dossiers .. van Gevaarlijke Kraker tot Gevaarlijke moslim Extremist 😀

 5. jvdheuvel Schreef:

  Van mij zijn geen dossiers

  Dat denk je maar. Toen ik een aanvraag bij ESTA deed bleek dat ik de VS niet “geautomatiseerd” binnenmag. Waarom niet? Geen idee om eerlijk te zijn. Aan de hand van enkel die paar simpele meerkeuzevragen kunnen ze toch niet zien of ik al dan niet “toelatingswaardig” ben?
  Het fijne is dat je tegenwoordig ook nog eerst moet betalen om te zien of je al dan niet toegelaten word.
  Nou maakt het mij verder niet uit: ik wil ook eigenlijk helemaal niet meer naar de VS.

 6. Ik blijf erbij, als de staat niks te verbergen heeft zou ze haar dossier vrij moeten geven. Vind het trouwens zorgelijk dat de staat bezig was mensen die kraker/provo waren te schaduwen

 7. GJ_ Schreef:

  jvdheuvel Schreef:
  Van mij zijn geen dossiers

  Dat denk je maar. Toen ik een aanvraag bij ESTA deed bleek dat ik de VS niet “geautomatiseerd” binnenmag.

  Oh?? Wat raar zeg. Bij mij ging het wel. Misschien ben je lid van een ‘verkeerde’ partij? Ik ben nergens lid van, dat scheelt.
  Het is wel interessant hoor, de VS. Net zoals ik het interessant vond de DDR in 1981 te bezoeken. Het is altijd interessant extremistische landen te bezoeken. Of het leuk is, is weer een andere vraag.

 8. En wat wij meekrijgen van de VS zijn voornamelijk de extremistische idioten. Maar ook daar zijn er veel intelligente, subtiel denkende mensen. Alleen hoor je die hier nauwelijks.

 9. @#11
  Die intelligente subtiel denkende Amerikanen spreek ik regelmatig. Dat zijn namelijk de mensen die Europa bezoeken.

 10. Laurent Schreef:

  En wat wij meekrijgen van de VS zijn voornamelijk de extremistische idioten.

  En de dommen. Ik zou me nog kunnen voorstellen dat je als land per ongeluk iemand als bush tot president kiest, maar twee keer achter elkaar……???

 11. Dat Bush president werd , en dat alternatieven amperan een kans maken komt door dat belachelijke districtenstelsel wat D66 ook hier wil hebben 😥

 12. Al Bakrastani Schreef:

  Dat Bush president werd , en dat alternatieven amperan een kans maken komt door dat belachelijke districtenstelsel wat D66 ook hier wil hebben

  Precies…

 13. In een democratisch land zou elke burger inzage mogen krijgen in zijn dossier of in he tegengeval een onbetwistbare negatief antwoord krijgen dat er geen dossier van hem/haar is.

  Alle andere opties horen bij ondemocratische landen.

Reacties zijn gesloten.