Het quasi-intellectuele gebabbel van Bas Heijne

Altijd handig dat iemand als Bas Heijne als intellectueel lichtgewicht ontmaskerd kan worden met wat eenvoudige technische middelen. En als zijn stompzinnigheid niet de zijne is maar die van zijn krantje, dat ook al een een “beste jaar ooit” had ontwaard, tant pis.

Hier is vastgelegd hoe Heijne de ontmaskeraar van postmoderne flauwekul, Alan Sokal, verwart met een naar ultrarechts overgelopen communist, de verder volstrekt onbekende Alain Soral, blijkbaar een vriend van cabaretier Dieudonné.

Heijne weet eigenlijk niet wat hij wil betogen. Gaat hij nu de “elite” van D66 en alle partijen die er op willen lijken te lijf of een “links” dat alleen in zijn brein rondwaart?

En antisemitisme als systeemkritiek lijkt ook eigenaardig. Zeker, in Nederland kennen we de uit Arabische wereld overgewaaide Jodenhaat, maar in Frankrijk hebben aan Dieudonné gelieerde denkers als Alain Soral [in de papieren versie dus SoKal genoemd – AJvdK] er een hele maatschappijkritiek omheen gebouwd. Je verzetten tegen het ‘systeem’, dat betekent volgens Soral en zijn ‘rood-bruine’ medestanders, je verzetten tegen het neoliberalisme en het bankwezen, de gesloten politieke klasse die alles voor zichzelf houdt, maar ook tegen de uitwassen van de moderne tijd: ten eerste natuurlijk de alles manipulerende Joden, en meteen daar achteraan vrouwen die een veel te grote mond hebben gekregen, zodat mannen geen mannen meer kunnen zijn, en opzichtige homo’s, die doen alsof hun manier van leven normaal is. In dit wereldbeeld zijn activistisch links en extreemrechts elkaar snikkend in de armen gevallen. (NRC)

Uit de Arabische wereld overgewaaide Jodenhaat?

Dat is toch een tamelijk boud statement, komend uit de mond van een inwoner van een land dat 75 % van zijn Joodse inwoners heeft mee helpen vermoorden, middels het helpen opladen op treinen naar het oosten, het helpen opjagen voor een paar euro, het helpen verraden middels vieze anonieme briefjes. En een land dat zijn Joodse overlevenden vervolgens nog heeft beroofd. Berovingen die tot op de dag van vandaag nog niet ongedaan zijn gemaakt. En het achterstellen der Joden is trouwens eeuwen daarvoor al begonnen. Wij Nederlanders hebben dus een supertraditie qua het kwellen van Joden culminerend in een werkelijk onovertroffen uitroeipercentage van het Joodse volksdeel. Dat is weinig andere landen zo goed gelukt. Dit staat in alle geschiedenisboekjes of zou er althans in moeten staan. God weet wat er tegenwoordig in de geschiedenisboekjes staat.

Dit verhaal staat zowel in het papieren als in het online NRC-Handelsblad. Je moet toch wel zeer losgezongen zijn van geschiedenis en werkelijkheid om dit te kunnen, neen: te durven beweren.
Misschien moet Heijne nog even verteld worden dat de nog niet overgewaaide Jodenhaat – of hoe legt hij het verder uit – zijn werk al gedaan heeft, juist in Nederland.

Pressers Ondergang staat online, er is geen excuus.

Door Arnold J. van der Kluft (met een alinea van K. ’t Jong)

6 gedachten over “Het quasi-intellectuele gebabbel van Bas Heijne”

  1. Messcherp, Arnold. Goed werk. Overigens heeft Heijne inmiddels erkend dat hij met SoKal fout zat, maar ik durf er wat onder te verwedden dat NRC dat morgen in de papieren eitie niet gaat rectificeren.

  2. Inderdaad: messcherp. Ik wacht op de aankondiging van het huwelijk tussen Bas Heijne en Elma Drayer met Le Pen en Wilders als getuigen bij de voltrekking….
    “Joden en homoseksuelen van Nederland, maakt u zich geen zorgen: Wilders heeft het alleen op moslims voorzien. Gaat u rustig slapen’…..
    Wat een zak die Heijne.

  3. Heijne babbelt inderdaad. Dat zou je niet serieus moeten nemen. Toch reageer je terecht. Als zo’n babbelaar stelt dat Jodenhaat uit Arabische landen is overgewaaid, moet je hem wel terechtwijzen.

  4. Quasi-intellectualisme is in het algemeen zeer afkeurenswaardig. Zeker niet alleen in het geval van Bas Heijne…

  5. Daar hadden ze echt de moslims niet voor nodig, dat kon Europa volkomen zonder hulp! Sorry maar mag even een teitje.?

  6. Presser staat online, geen excuus. Chapeau! Over de effectiviteit en efficiency van het Nederlandse apparaat bij het afvoeren van Joodse medeburgers en vluchtelingen bestaat geen twijfel. We waren nog beter dan de Duitsers. Vierhonderd jaar logistieke traditie gaat je niet in de koude kleren zitten. Nederlandse en Deense schepen blonken eerder al uit in de slaventransporten. Met koelies rondvaren voor kolonies in Zuid Afrika, Suriname en de Caraiben ging onze voorouders ook goed af. Maar laten we Presser wel kritisch lezen. Met name de bladzijden 452-507 over het optreden van de Joodsche Raad.

Reacties zijn gesloten.