In een klein land als Nederland ben je over de grens voordat je het weet. Dan begint het gezeik met je mobiele telefoon. De voorgangster van Neelie Kroes als Eurocommissaris voor de mobiele telefoonnetten heeft al er voor gezorgd dat je niet failliet gaat als je vanuit het buitenland belt of smst. De kosten voor een telefoontje of een tekstbericht naar huis zijn per Eurobesluit gedaald naar 29 cent of minder.
Dat had al heel wat voeten in de aarde. De mobiele providers, het Engelse Vodafone voorop, besteedden miljoenen euros en ponden (die ze bij jou en mij verdiend hadden) aan lobbyers om deze “aanslag op onze vrijheid” ongedaan te maken. Ze verloren grandioos. De “gunst”-tarieven die ze verkochten aan grote klanten, werden de normale tarieven voor u en mij.
Zoals ik indertijd al aangaf op mijn blog “At Home in Europe”, was het grote gebrek van de euro-actie tegen de wurgtarieven voor internationaal bellen en teksten dat ze niet tegelijkertijd ook de tarieven voor gebruik van internet aanpakten.
Dat is nu het pakkie-an van onze Neelie Kroes. Haar aanpak is het bewijs, dat zelfs overtuigde VVD’ers voorstanders kunnen zijn van marktregulering. De Rutte-VVD’ers waar we nu en hier mee te maken hebben, zouden er een voorbeeld aan moeten nemen.
Neelie laat de aanval van de Vodafone-CEO op haar voorstel om het gebruik van 3G en 4G netten in heel Europa aan maxima te binden, niet op zich zitten. En, geloof me, het gaat hier echt om het bestrijden van een schandelijke misstand. Grootgebruikers zoals internationale ondernemingen kunnen bij Vodafone of andere providers gunstige tarieven bedingen voor hun intranetten. Kleine gebruikers die in verschillende Eurolanden werken, zoals ik en mijn partners, moeten telkens WIFI-providers opzoeken om teksten en gegevens te delen.
Ik kan dus bij voorbeeld niet van mijn Belgische Vodafone-Proximus abonnement gebruik maken om op internet te gaan in het buitenland, op straffe van vele tientallen euros per maand. Ik ben verplicht om in de landen waar ik werk, een plaatselijk abonnement te nemen.
Als je, zoals de Europese liberalen en conservatieven zeggen, een soepele vrije markt wilt in de hele EU, dan zou dat wel moeten gelden voor de grote ondernemingen, maar niet voor de individuele consument. In plaats van met de wolven in het bos mee te huilen (Wilders), zouden progressieve partijen resoluut de mogelijkheden moeten aanpakken om de gewone europese burger tegen het wilde en corrupte liberalisme te beschermen.
Neelie kan bewijzen dat dat kan.
Ik voorzie een kleine troost voor internetconsumenten in Europa. De Grote Troost is voor later.
Misschien.
Mis ik de opschrift ELLAS op de munt bovenop.
Dat is de nieuwe muntafdruk van Nederland volgens mij.
Die 2 mannen hebben wel iets van Geert W. weg. 😀
En o ja, wat ik nog vergat te zeggen: Vooral de inwoners van k l e i n e r e landen zijn het haasje. Immers, Duitsers, Fransen, Italianen en Britten Zijn veel minder gauw hun grenzen voorbij dan Nederlanders en Belgen. Om nog maar te zwijgen van Luxemburgers. dat valt toch niet te verdedigen met “vrije consumentenkeuze”?
Het zal mij benieuwen, of de PVV in het EP zich ook op dit punt zal durven te keren tegen iets wat zonder twijfel in het belang is van de Hederlandse Europeanen…