Het nog steeds te bevechten algemeen piesrecht

Het loopt tegen de vijftig jaar – zolang geleden bijna is de lancering van Dolle Mina.
Door een zeer betreurenswaardige tikfout stond op een van de manifesten van die beginmaanden van 1970 dat zo’n vijftig jaar na de verovering van het algemeen kiesrecht er nog algemeen kiesrecht moest worden bevochten.
Nu is er zeker nog van alles mis wat betreft vrouwen en passief kiesrecht, kijk naar de gruwelfoto van het kabinet dat er aan lijkt te zitten komen. Je moest maar begrijpen dat het een vervelende tikfout was (die mij is bijgebleven, het kwam wel aan). Het algemeen piesrecht moest nog veroverd worden, bijna vijftig jaar geleden. En jawel, het is nog steeds een punt:

De vrouw die haar boete voor wildplassen aanvocht bij de rechter, is toch veroordeeld. Volgens de kantonrechter had ze bij hoge nood desnoods naar een urinoir voor mannen moeten gaan.

Geerte Piening kreeg de bekeuring in 2015 bij het Leidseplein in Amsterdam. Ze was het er niet mee eens en stapte naar de rechter. Volgens Piening zijn er te weinig openbare toiletten voor vrouwen in het centrum van Amsterdam. Voor mannen zijn het er 35 en voor vrouwen maar 3.

Als alleen-bij-hoogste-noodbezoeker van de inmiddels ook fors uitgedunde hoeveelheid mannenurinoirs kan ik alleen maar zeggen: daar wil je toch voor geen geld hurkend je behoefte doen.

Het hele erbarmelijke verhaal.