Het monster dat we geschapen hebben.

Toen ik 20 jaar geleden in mijn buurtje arriveerde, leek alles even rozengeur en maneschijn. Maar zoals het in leven gaat, dat was maar voor even. Ik had een paar portieken verder een stel aardige buren; man, vrouw en een zoontje. De vrouw kwam uit een land dichtbij zeg maar en was voor de 2e keer gelukkig hertrouwd. Met een man, die een ruwe bolster had en een blanke pit. De buurman vond mij wel grappig en hij maakte me vaak aan het lachen. Maar de wolk verscheen voor de zon, een hele zwarte wolk. Het zoontje bleek een tumor te hebben, de buurvrouw raakte zwanger en een kindje werd geboren. Een paar dagen daarna overleed de stoere buurman, hart problemen. We waren allemaal in de buurt zwaar geschokt en verdrietig. De buurvrouw zette door, ze moest wel. Maar zo zie je hoe hartelijk de ambtenaar kan zijn en meelevend. Buuf zwaar in de rouw met een baby en een ziek kind, kon een oprotpremie krijgen, want waarom ging ze niet terug waar ze vandaan kwam?  Nu was de buuf niet bepaald op haar mond gevallen en de ambtenaar heeft ongetwijfeld van jetje gehad.  Daarbij kwam ook nog de sociale zaken om de hoek, haar zoontje werd elke dag met een busje naar een speciale school gebracht. Dus belde de soos naar de buurvrouw toe, in kader van bezuinigingen kon het kereltje niet met de fiets naar school. Een kind met een hersentumor op de fiets naar school, hoe onnadenkend kan iemand zijn?

Bovendien, in haar flat moesten er aanpassingen komen, voor het zoontje, ze leefde toen nog in de hoop dat het wel beter kon gaan, een rijke mecenas had haar beloofd dat ze naar Amerika gingen voor een operatie, die door hem betaald werd.

Alleen de molens van de ambtenaren werkten niet bepaald mee, aanpassingen? Was dat wel nodig? Helaas sloeg het noodlot toe, de tumor was zo kwaadaardig dat de reis naar Amerika niet meer ging, binnen een half jaar stonden we weer op de begraafplaats. Met een zwaar gemoed, hoeveel tragedie kan een gezin treffen?

Ik schrijf dit omdat er nog mensen zijn die denken dat het gerechtvaardigd is om het meisje Zahar uit te wijzen en denken dat de regels er niet voor niets zijn. Ik ken ook een paar schrijnende gevallen die domweg door de IND verteld werd, dat hun tijd erop zat. En weer terug moesten gaan naar het land van herkomst, ook was hun verhaal aantoonbaar dat ze in het land van herkomst niet meer veilig waren. Een bloedmooie AMA, die hier studeerde en wees was, een vrouw verkracht en gemarteld, die nog niet kon slapen en zwaar getraumatiseerd was. De pvv er die alleen maar denkt dat dit soort verhaaltjes zielig zijn, is een nitwit. Het meisje Zahar is een aanwinst en terugkeer naar Afghanistan is een doodsvonnis. Want zolang daar nog vrouwen gevaar lopen die ofwel les geven of naar school gaan, hoe kan een meisje daar overleven, die verder wil in dit leven?

Emile Roemer heeft gelijk dat het een schande is, en als de commentaren in de televaag lees, zijn er gelukkig spijtoptanten die spijt als haren op hun hoofd hebben, dat ze op partij van de vernagelden hebben gestemd. Daarentegen zie je van de pvv aanhang allerlei excuses; ‘regels zijn regels’ Daar is wijlen mijn buurvrouw ook achter gekomen en laten we zeggen dat het heeft bijgedragen aan haar dood.  Twee jaar geleden werd ik heel vroeg uit mijn slaap gewekt, veel blauw licht, veel paniek, kloppen op de deur want de auto’s moesten weg. Buuf werd van 3 hoog met de hoogwerker naar de ambulance gebracht, die stilletjes met blauw licht wegreed. Haar hart had het uiteindelijk begeven, naar een leven wat bol van stond van tegenslag, man dood en later nog een kind dood.

Ja, regels zijn regels alleen de regels zijn inhumaan geworden en juist onze hang naar regels heeft in het verleden al gezorgd dat Nederland aan de kop liep met het uitwijzen van de joden. Ook al woonden die hier generaties lang, maar wel met dezelfde aanhang die dus nu vindt het over moet zijn met de vreemdelingen en hun zielige verhaaltjes.

Maar die zitten veilig in hun huis in dit land, waar ze kiezen kunnen en jammeren dat ze niet vrij zijn. En denken dat het leven met een uitkering een luxe is. Het verhaal van mijn wijlen mijn buurvrouw is maar een voorbeeld, van een beleid dat een monster is geworden en het monster wordt dagelijks nog gevoed, door onkunde, onwil en het feit dat alles wat een beetje naar menselijkheid riekt als links wordt gezien.

18 gedachten over “Het monster dat we geschapen hebben.”

 1. Wat een verhaal…

  En inderdaad: in de jaren dertig was Nederland ook al zo strikt met het tegenhouden van vluchtende Duitse Joden aan de grens, maar daar hoor je de PVV nooit over.

 2. Mooi stuk, Meharis. Dank je voor het verwoorden van de trieste staat van Nederlands politiek met deze vanuit het hart geschreven stuk.

 3. Meharis dank! te triest voor woorden en ze moesten hun ogen uit hun kop schamen! 😥 Gelukkig zijn er nog mensen die niet vergeten!

 4. Gedver. Zulke stukje moet ik niet lezen zo vlak voor het eten. Ben ik weer misselijk van het verhaal in combinatie met “pvv”.

 5. Wat een triest verhaal. Gisteravond bij Zembla zag ik het relaas van mensen die de dood tegemoet gestuurd worden door de artsen van de IND omdat die zich dienen te conformeren aan regels die stellen dat je moet kijken naar beschikbaarheid van voorzieningen in plaats van naar feitelijke toegankelijkheid. Humaniteit is inderdaad ver te zoeken.

  En zelfs als de regels wel gewoon regels zijn: als de rechter stelt dat in de zaak van Sahar het besluit onvoldoende beargumenteerd is, wie denkt Wilders dan wel niet dat hij is om dan vervolgens tot uitzetting op te roepen. Duidelijk is dat Wilders geen greintje respect heeft voor onze wetgeving en ons rechtssysteem.

 6. wat mij altijd enorm stoort – en wat dit verhaal heel goed weergeeft – is dat heel veel politici (denk ook bijv. aan Leers) zo vastzitten in een beleid -of uitvoering daarvan- dat ze helemaal niet meer doorhebben dat het over ménsen gaat . Naar mijn idee faalt politiek totaal wanneer het dat basisgegeven over het hoofd ziet (laat staan,zoals bij PVV,over hoofd wíl zien ).

 7. Ik ben er niet van overtuigd dat de bruinen (CDA, VVD, WIlders,…) Sahar, Abiram of de buurvrouw van meharis als mensen zien.. Als het er op aankomt zullen ze ook “hun landgenoten” niet als mens zien, maar als verachtelijke levensvorm die naar believen beëindigd mag worden.
  Overigens zijn de geciteerde REGELS ontworpen door staatsseccretaris Job Cohen.
  Zwartgallig? Mij dunkt, praktijkvoorbeelden zat van hun geestverwanten.

 8. Arnold J. van der Kluft Schreef:

  Ik ben er niet van overtuigd dat de bruinen (CDA, VVD, WIlders,…) Sahar, Abiram of de buurvrouw van meharis als mensen zien.. Als het er op aankomt zullen ze ook “hun landgenoten” niet als mens zien, maar als verachtelijke levensvorm die naar believen beëindigd mag worden.

  Overigens zijn de geciteerde REGELS ontworpen door staatsseccretaris Job Cohen.

  Zwartgallig? Mij dunkt, praktijkvoorbeelden zat van hun geestverwanten.

  Daarom zei ik ook: politici ( rechts,links ,maakt niet uit ) dienen de mens centraal te stellen,niet het beleid . Beleid is geen doel,maar een middel .

 9. Tegen de racisten en hun gewillige uitvoerders (medici, politie-agenten, ambtenaren) is VERZET gerechtvaardigd. Er bestaan al onofficiële medische klinieken in Nederland, waar vrijwillige artsen uitgeprocedeerde vluchtelingen behandelen. Vaak in combinatie met de blijf-van-mijn-lijf-huizen, Waar Wilders zo op gesteld zegt te zijn.
  Ambtenaren en politiemensen laten bewust “dossiers die u en ik niet mogen zien” slingeren.
  Er is veel werk aan de winkel. Heel wat buren van Meharis zullen willen meewerken, zelfs als ze eens verleid waren door Wilders.
  Ik geloof nog steeds in de menselijkheid van mijn Nederlandse medemensen.
  Maar ze moeten wèl een duwtje krijgen.

 10. Toch kentekenend voor het verval van de Sociaal Democratie dat Cohen de regels geformuleerd heeft , vandaar dat ik hoop dat de PvdA óf dezelfde kant opgaat als het CDA óf zichzelf hervind als linkse partij .. maar onder degene die zo’n inhumane zet regels heeft opgezet zie dat laatste niet zo snel gebeurden …

 11. Het heeft mij ook altijd verbaasd dat de PvdA trots is op de nieuwe vreemdelingenwet. Gezinnen op straat zetten en in de illegaliteit dwingen zou zowel tegen de principes van PvdA als CDA behoren in te druisen. Cohen heeft op zijn best erger voorkomen omdat deze wet nog een compromis tussen VVD en PvdA was.

 12. Sofia van der Linde Schreef:

  Cohen heeft op zijn best erger voorkomen omdat deze wet nog een compromis tussen VVD en PvdA was.

  “erger voorkomen ” , of “zijn ziel iets duurder verkocht “???

 13. Eigenlijk best eng dat mensen op een gegeven moment kunnen vergeten dat ze met mensen te maken hebben. Regels zijn regels is in mijn ogen een nieuwe benaming voor bevel is bevel. Je zou je toch kapot moeten schamen als je op een gegeven moment je mens-zijn vergeet doordat je “je werk wil uitvoeren” . Meer ambtenaar dan mens zeg maar………..

 14. Zeer goed stuk die je meteen in haart raakt, bedankt Meharis.

  “Ja, regels zijn regels alleen de regels zijn inhumaan geworden en juist onze hang naar regels heeft in het verleden al gezorgd dat Nederland aan de kop liep met het uitwijzen van de joden.”

  Wat mij ook erbij stoort zijn de voortdurende leugens van rechts VVD,PVV over die zaken. Jarenlang werd “inburgering” als de draaispil voor de benadering van de “buitenlanders” aangewezen. Er was door de laatste volgens VVD, PVV niet voldoende aan inburgering gedaan. Moest meer. Inburgeren! Verdonk: inburgeren door cursussen, taallessen enz..enz..

  Ik heb Sahar op televisie gezien en gehoord en ik denk dat ik zelden zo’n goed ingeburgerd jonge mens heb gezien. Kijk dan naar het krijsen van de PVV voor haar uitzetting – nu wordt het duidelijk dat al die praatjes van de afgelopen decennia over “inburgering” maar smoesjes geweest zijn om iets tegen de “buitenlanders” te mogen blijven roepen.

  Sahar is perfect voor haar inburgering geslaagd en zou als voorbeeld in Nederland moeten blijven, haar gezin inclusief. En ik ben de Rechtse leugens (PVV,VVD) echt helemaal zat want het blijKt keer op keer dat ze geen argumenten gebruiken maar als het erop aankomt willen gewoon gal spugen op degenen die ze als “buitenlanders” nog steeds beschouwen en dan liever alleen uitzetten.

  Inburgeringswens is dus een grote farce gebleken.

 15. @#12 Dat is inderdaad een heel goede vraag.

  ————————–

  Het beleid is al heel lang monsterlijk. Tot in de jaren ’80 raakte vrouwen hun nationaliteit kwijt als ze met een buitenlander trouwden. Als de echtgenoot ongewenst werd verklaard dan werden zijn van origine Nederlandse vrouw en kinderen ook het land uitgezet ook al hadden ze hier hun hele leven gewoond.

  Laatst dook er nog een berichtje op over een Nederlandse overlevenden van de Holocaust. Zij was naar de VS geëmigreerd na de oorlog omdat zij met een buitenlandse man wilde trouwen, maar die man was niet welkom in Nederland. Dat ze allebei afschuwelijke ontberingen hadden doorstaan om te overleven maakte niet uit.

 16. Sofia van der Linde Schreef:

  @#12 Dat is inderdaad een heel goede vraag.
  ————————–
  Het beleid is al heel lang monsterlijk. Tot in de jaren ’80 raakte vrouwen hun nationaliteit kwijt als ze met een buitenlander trouwden. Als de echtgenoot ongewenst werd verklaard dan werden zijn van origine Nederlandse vrouw en kinderen ook het land uitgezet ook al hadden ze hier hun hele leven gewoond.
  Laatst dook er nog een berichtje op over een Nederlandse overlevenden van de Holocaust. Zij was naar de VS geëmigreerd na de oorlog omdat zij met een buitenlandse man wilde trouwen, maar die man was niet welkom in Nederland. Dat ze allebei afschuwelijke ontberingen hadden doorstaan om te overleven maakte niet uit.

  Dit hier lijkt me een goede en noodzakelijke aanvulling op de eerdere vraagstuk – waarom vrijwel alle joden zijn tijdens de WOII uit Nederland gedeporteerd.

  Heeft iets met mentaliteit te maken (weerspiegeling dat je weer in de regels terugvindt) en de huidige haat jegens buitenlanders en moslims in het bijzonder.

 17. Terug naar het onderwerp.

  Het verhaal van Meharis’ buurvrouw geeft wel aan hoezeer de verzorgingsstaat is uitgehold. De menselijke maat is steeds mee zoek. Dan komt Rutte met zijn gegiechel dat de geluksmachine uit moet. Ik begin steeds meer een hekel te krijgen aan mensen die niet beseffen hoe goed ze het hebben en die minderbedeelden niks gunnen. Gewoon uit pure onwetendheid omdat ze niet weten en niet willen weten hoe zwaar sommige mensen het hebben.

Reacties zijn gesloten.