Het mengen van culturen werkt niet volgens Mark Rutte, en de volstrekt normale PVV

Net zoals je Wilders vooral in het buitenland moet beluisteren omdat hij daar veel rabiater is, moet je naar Rutte vooral op de VVD-congressen luisteren. Dan preekt hij voor de kast-PVV’ers onder de VVD. Het open staan voor andere culturen is volgens Rutte naïviteit van de jaren tachtig en negentig, en het ‘mengen van culturen’ werkt niet volgens de leider van het meest rechtse kabinet sinds Seyss-Inquart de premier van alle Nederlanders.

Hij noemt dan een aantal waarden waarvan hij ten eerste aanneemt dat elke Nederlander daar pal voor staat en ten tweede dat de gemiddelde immigrant dat niet doet.

Nou wil ik toegeven dat waar het de gelijke behandeling van vrouwen betreft, in traditionele samenlevingen de vrouw inderdaad vaak achtergesteld wordt. Alleen zijn de meeste westerse samenlevingen wat dat betreft zelf ook nog tamelijk traditioneel, al is er wel een verschil in de mate waarin. Wijzelf waren daar tot voor kort in elk geval in officiële zin geen uitzondering op. Stemrecht kregen vrouwen in 1919, dat is de generatie van mijn grootouders, en pas in 1956 werd een getrouwde vrouw volkomen handelingsbekwaam verklaard. Maar dat is slechts in officiële zin. Ik zou de mannen de kost niet willen geven die nog steeds weigeren vrouwen serieus te nemen als het erop aan komt.

‘De gelijkheid van blank en zwart’ staat ook hoog in ons vaandel, volgens Rutte. Nou inderdaad, vraag eens aan Sylvana Simons of Quinsy Gario hoe gelijk de gemiddelde Nederlander blank en zwart vindt. Lees ook eens Facebookpagina’s van PVV-sympathisanten, die stemmers op die volstrekt normale partij. Alhoewel diverse daarvan nu verwijderd zijn door Facebook, en dat wil wat zeggen want zo snel gebeurt dat niet. Zwarte Piet is geen racistisch concept – ook volgens Rutte zelf niet – en elke neger die daar iets over zegt moet met de bananenboot terug naar waar hij of zij vandaan komt, nietwaar?

Maar onder de leiding van de VVD worden die fantastische Nederlandsche waarden nu dan eindelijk met trots uitgedragen, volgens Rutte. Jammer blijft dat hij in zijn eerste kabinet met een stel volstrekt normale xenofobe fascisten samenwerkte, maar dat is slechts een detail. Een detail dat hem tot in de lengte van jaren nagedragen dient te worden.