Het Lek van Rutte

Mijn moeder zei vaak: ‘Let op het lek!’ Daar bedoelde ze mee dat de meeste mensen met een façade hun ware aard wel een keertje per ongeluk verraden. Dat gebeurt vaak door een verspreking, maar het kan ook op andere manieren. Een vroegere directeur van mij, een echte salesman, bezwoer ons altijd dat hij de mensen van de back office minstens zo belangrijk vond als de verkopers. Dat vertelde hij eens voor de zoveelste keer terwijl hij de nieuwe opzet voor onze afdeling op een flipover tekende. Hij begon linksboven met een enorm vierkant met daarin het woord ‘sales’ in koeieletters. Daarna kwamen er nog wat vierkanten en teksten, steeds verder naar rechts, steeds verder naar onderen en (wegens plaatsgebrek) steeds kleiner. Totdat hij een piepklein hokje rechtsonder krabbelde, en daarbij zei: ‘En dan heb je ook nog de back office shit.’ U begrijpt: dat was Het Lek. Toen ik hem dat vertelde, had hij tenminste het fatsoen om vuurrood aan te lopen.

Vanavond zag ik, bij Pauw en Witteman, het Lek van Rutte. Het leek erg onschuldig, maar dat heb je vaker met Lekken. Voor een onoplettende kijker had het zelfs kunnen lijken alsof Rutte iets heel feestelijks te melden had. Hij zei namelijk dat het zo fijn was dat het bedrijfsleven had uitgevonden waar je autisten voor kon gebruiken: voor het testen van software.

Dankzij mijn moeder begonnen bij mij alle alarmsystemen te knipperen en te loeien. Het Lek!

Laten we het eerst eens hebben over het begrip autisme. Dat omvat talloze verschillende soorten en gradaties van autistische aandoeningen. Van ‘autisten’ spreken, is hetzelfde als van ‘longlijders’ spreken, waarbij je achteloos een onschuldige kriebelhoest op één hoop gooit met COPD en longkanker. Denken dat ‘autisten’ heel goed zijn in het testen van software, is dan ook een waanidee. Er zijn ongetwijfeld mensen met een autistische stoornis die dat heel goed kunnen, maar er zijn er ook vast een heleboel die dat niet kunnen of die dat helemaal niet interessant vinden.

Maar het grootste Lek zit hem in het woord ‘gebruiken’. Hij zei niet: ‘Veel autistische mensen zijn erg goed in het testen van software,’ of: ‘Veel autistische mensen hebben een speciaal talent om met computers te werken.’ Nee, natuurlijk niet. Daar gaat het hem namelijk niet om. Je kunt wel een (geldverslindende) autist zijn, maar dan hoef je nog niet te denken dat de wereld om jouw persoontje draait. Het gaat erom waar we je voor kunnen GEBRUIKEN.

Zo kan ik er nog wel een paar verzinnen, meneer Rutte. Laten we ADHD’ers GEBRUIKEN om stroom op te wekken. Je bouwt gewoon een paar hamstermolens op mensenformaat, en rennen maar! Bespaart bovendien een godsvermogen op Ritalin®. Spastici? Kunnen we prima GEBRUIKEN bij de aardappelschudmachine! Bespaart brandstof, en is dus ook nog eens goed voor het milieu. Want ook de VVD is graag een groene gast. Zeker nu! We moeten nog even verzinnen waar we dementerende bejaarden en mensen met Parkinson voor kunnen GEBRUIKEN, maar daar weten het bedrijfsleven en de overheid vast wel wat op te verzinnen. Jetta heeft ongetwijfeld nog wel wat nuttige tips.

(By the way: kan het zijn dat Mark nog steeds vrijgezel is omdat hij op het moment suprême in het oor van zijn uitverkorene fluistert: ‘Ik kan je prima GEBRUIKEN voor seks’?)

Wat me verder opviel tijdens het gesprek, was dat Mark zei dat hij niet begreep waarom wij, de burgers, steeds minder zin hebben om te gaan stemmen. Hij wist het werkelijk niet (zei hij). Kwam het dan niet doordat politici van alles beloofden zonder hun beloften na te komen? Welnee, ‘de mensen’ (blijkbaar net zo’n homogene groep als ‘de autisten’) begrepen best dat je als politicus compromissen moest sluiten. Maar maakte het eigenlijk wel wat uit of mensen gingen stemmen of niet? Nou, nee, eigenlijk niet, maar het was wel heel belangrijk. En was het niet verschrikkelijk wat Wilders over Marokkanen had gezegd? Nee hoor, want iedereen wist nu zo langzamerhand toch wel dat je aan Wilders eigenlijk niks had – die moest je gewoon niet ernstig nemen. Maar u sluit samenwerking niet uit? Nee, natuurlijk niet. Je moest altijd in debat gaan.

Tegen die tijd vertoonde onze premier zóveel lekken, dat hij wel een kruising leek tussen een vergiet en de Titanic. Maar aan zijn onbenullige schooljongenshoofd te zien, speelde het orkestje binnenin nog vrolijk door. Hoezo, zinkend schip? Nee, hoor, daar weiger ik in mee te gaan.

Blijf op uw post, meneer Rutte. Ga ten onder met uw schip, zoals het een kapitein betaamt. Het kan zijn dat u toch nog uit de schuimende golven gered wordt. In dat geval zou ik me eens goed laten onderzoeken. Misschien hebben we nog een leuk baantje voor u, bijvoorbeeld als softwaretester. Hoewel ik niet weet of u daar begaafd genoeg voor bent, want ik verzeker u dat het geen eenvoudige klus is.

Voor alle stemmers: wees je woensdag bewust van het Lek van Rutte: hij wil je GEBRUIKEN.

15 gedachten over “Het Lek van Rutte”

 1. ” en mensen met Parkinson” Reageerbuisjes schudden?
  Nee, zonder gekheid, goed stukje.

 2. Dank aan Caren Peeters voor de zinvolle inhoud en kijkwijze.
  Overigens zeker zonder dat je moeder mijn vader heeft gekend, heb ik steeds ook hetzelfde aanwijzing ooit van hem gekregen omdat mensen met veel praatjes proberen vaak een rookgordijn om zich te creëren.
  Dit is de kortste omschrijving van de PR verschijnsel.

  “Mark zei dat hij niet begreep waarom wij, de burgers, steeds minder zin hebben om te gaan stemmen.”

  Dit is de hoofdregel van de afwijkende VVD-er – indien ergens betrapt maar doch geen directe persoonlijke aanwijzing altijd verklaren da je NIETS van begrijpt en/of NIETS van weet. ( We kunnen het misschien de Joost van Rey VVD syndroom noemen).

  Partijen als VVD hebben ertoe geleid dat mensen geen enkel vertrouwen meer in de politiek hebben en niet willen stemmen, terwijl je zou op een betrouwbare locale partij/vertegenwoordiger moeten stemmen.

 3. Prima stuk, vlijmscherp en vol humor.
  Het is overigens de grote makke van het kapitalistische systeem: je moet alles en iedereen ergens voor kunnen gebruiken om geld te genereren, winst te maken. Waardoor dingen die niet rendabel, maar ‘alleen maar’ mooi zijn (natuur, kunst, cultuur) eraan moeten geloven. Waardoor mensen die geen geld (meer) opbrengen vooral geen geld meer mogen kosten. Het is een harteloos en walgelijk systeem.

 4. Geweldig goed stuk. De premier van hufterig Nederland die fascisten hele normale mensen vindt met hele normale standpunten met wie het heel prettig is samen te werken en die niet weet waar ‘Hollandsche Schouwburg’ voor staat ( hetgeen hem trouwens denk ik ook geen fuck interesseert. Zie trouwens hoe die lul blijft lekken.) schilderde in het programma dat graag een podium biedt aan fascisten (Max Blokzijl had het uitgevonden kunnen hebben en presenteren) hoe de fascistische dwangmaatschappij er uit moet zien die hij, schedelmeter Asscher, Toen Linkser Andree van Es, haatsecretaris Eucalypta Klijsnma en nog zo wat van dat schorem graag willen: wegwerpmensen GEBRUIKEN….
  Caren, ik hoop nog heel veel goede stukken van je te lezen want je doet het supergoed!

 5. Helemaal mee eens.
  Rutte als premier mag wel respectvoller reageren.
  Een woord als godsvermogen mag wel achterwege blijven.

 6. Caren Peeters heeft in deze stuk nog een ander in Nederland streng onderbelicht aspect ter sprake gebracht.

  Uit buitenlandse berichtgeving (verrekte buitenlanders!) schijnt dat computer spelletjes inderdaad zeer populair tussen autisten zijn en hun gedrag tevens markant kunnen beïnvloeden. Dit is o.a. aan het licht gekomen na aantal schietincidenten bijvoorbeeld in de VS gekoppeld aan massamoorden.

  We hebben hetzelfde meegemaakt in Nederland bij de massamoord gepleegd door Tristan van de Vlis in Alphen-aan-de Rijn.
  Typisch geval van een schizofrene autist die na voldoende met computer spelletjes gespeeld te hebben, heeft massamoord gepleegd en gewone burgers afgeslacht.

  Tot op heden blijft in Nederland de vraag open: Wie steekt wapens in de hand van een schizofrene autist?
  Indien de ene het wapen in de hand van Tristan drukt, waarom verleent de volgende vergunning ervoor?

  Vragen die onbeantwoord zullen blijven omdat in de neoliberale corrupte staat van Minister Rutte kunnen papieren uit de Politie “onverklaarbaar” ongestraft verdwenen.

  Vervolgens krijgen de nabestaanden van de slachtoffers nul op hun request bij de overblijfsel van de Rechtstaat!

  En nu heer Rutte voor de klas vertellen dat u weer trots op Nederland bent.

 7. Ik wil mijn autistje best wel eens met Rutte’s computer laten spelen … Nonverbaal maar het wel voor elkaar krijgen Window 7 een harde schijf te laten wissen alsof het Windows 95 en control alt delete was … nooit achter gekomen hoe hij het flikte maar met een beetje mazzel herhaalt hij het op de computer van het torretje in het torentje …

 8. Heeft Rutteboy al eens aan van Baalen gevraagd wat deze in de Oekraine aan het doen was?
  Vandaag dit bericht:

  De baas van de Oekraïense staatstelevisie (NTU), Alexander Panteleymonov, is woensdag gedwongen zijn handtekening onder een ontslagbrief te zetten. Een knokploeg van vijf man drong het kantoor binnen, ze schreeuwden tegen de tv-baas en zetten hem tegen de muur. Vervolgens wordt hij in een stoel gedrukt, in het gezicht geslagen en gedwongen te tekenen. De mannen zijn verbonden aan de extreemrechtse Oekraïense partij Svoboda. Volgens Euronews zitten zeker drie leden van de knokploeg in het parlement. De mannen zijn naar verluidt woedend omdat de NTU anti-Oekraïense informatie zou hebben uitgezonden. NTU had onder meer beelden uitgezonden van Poetin die de toetreding van de Krim tot Rusland ondertekent.

  Waar was van Baalen ook alweer bekend van….? Welke symphatieen zegt u….? Waarom hoor ik Rutteboy daar nooit over? Waarom heeft Ruttelul nooit een mening over Hitler kloon Wilders? Om de zelfde redenen als nooit een mening over van Baalen….!

Reacties zijn gesloten.