Het Koerdische vredesproces: R.I.P.

De noodzaak van een vredesinitiatief om Koerden en Turken voor een catastrofe te behoeden is groot. Maar dat moet dan een vredesproces worden waarbij vrede voorop staat en niet de ambities van Erdoğan.

Het in 2012 door de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) geïnitieerde Koerdische vredesproces leidde tot veel positieve reacties. Logisch, want roep na 35 jaar aanslagen en militair geweld ‘vrede’ en het moet raar lopen om geen bijval te krijgen. Ik ken een overtuigde medestander van de Republikeinse Volkspartij (CHP) die bereid was voortaan AKP te stemmen mocht die partij het klaarspelen een duurzame vrede te bewerkstelligen.

Toch waren er vanaf het begin ook sceptici, en het moet gezegd dat ik daartoe behoorde. Ik hoopte dat mijn pessimisme misplaatst was, want vrede staat voorop. Dat ik toch een slag om de arm hield kwam door mijn wantrouwen jegens de AKP en haar intenties.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be