Het kapitaal is aan de winnende hand

Het boek van Thomas Piketty ‘Le capital au XXIe siècle’ doet mondiaal een stormende discussie ontstaan. De Franse econoom toont met gedegen onderzoek aan dat de kloof tussen rijk en arm selselmatig groeit.

De Europese ongelijkheid is bijna even groot als aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. De vermogensongelijkheid in Nederland behoort tot de grootste ter wereld. Ongelijkheid is een mondiale ontwikkeling; ook in opkomende landen als China, Brazilië en India neemt ongelijkheid hand over hand toe.
(Oneworld)

Piketty’s onderzoek is niet gemakkelijk te weerleggen of te bagatelliseren. Dank Piketty. En nu om te beginnen de hypotheekrenteaftrek afschaffen.

4 gedachten over “Het kapitaal is aan de winnende hand”

  1. Zou je niet het woord kapitaal door het woord banken willen vervangen.

    Het is immers het neoliberale systeem van het kapitaal. De uiterste mogelijke vorm.
    Heb je ontdekt wanneer de afbraak van de verzorgingsstaat en zekerheden voor het eerst begon?

    Jaja, toen de Oostblok viel. Alles in het Westen tot die tijd was gedaan om iets aan de concurrentie van het Socialisme in het Oosten te bieden. Daarna was het niet meer nodig, omdat geen concurrentie meer. De afbraak kon beginnen.

  2. De natte droom van de VVD en daarmee rechts Nederland komt uit. En het blijkt een nachtmerrie te zijn voor IEDEREEN ook diegene die nu nog rijk is. Want een huis bouw je niet beginnende met het dak maar met een goed fundament en muren. Een dak kan veel lichter uitgevoerd worden met minder materialen.

    What goes around comes around.

  3. @nexus,

    Het gaat om vermogen, dus om meer dan banken alleen.

    Wanneer trad verandering op?
    ‘In de jaren zeventig veranderde dit beleid. Een belangrijke reden is dat de economische groei afvlakte waardoor het belang van kapitaal toenam. Daarnaast begon er een andere politieke wind te waaien: het neoliberalisme van Thatcher en Reagan’, aldus Piketty. Daar ben ik het mee eens.

  4. Piketty figureert trouwens ook in de vorig jaar uitgekomen docu Inequality for All (http://inequalityforall.com/), die momenteel hier en daar in de filmhuizen draait. Hij komt weliswaar maar heel eventjes in beeld, maar het hele betoog wordt opgebouwd rond de gegevens over ongelijkheid die door Piketty en Saez zijn becijferd.

Reacties zijn gesloten.