Het is weer het seizoen van de olijven, en van de gebruikelijke aanvallen op de Palestijnse boeren

Elk jaar rond deze tijd worden in Palestina de olijven geoogst. Voor heel veel Palestijnse families is dit een belangrijkebron van bestaan, of een aanvulling op hun meestal niet al te hoge inkomen. En elk jaar is het weer raak: aanvallen van kolonisten op die boeren die proberen hun oogst binnen te halen, vernielingen van boomgaarden, brandstichting in boomgaarden en diefstal van oogsten. Bij dit soort wandaden helpt klagen bij de politie of het leger niet. Integendeel, alleen als de boeren proberen de aanvallen van de kolonisten tegen te houden komt het leger in actie. Aan de kant van de joodse kolonisten, uiteraard.

Ook dit jaar. Tot dusver werden aanvallen van kolonisten gemeld in Burin (bij Nablus), in Jab’a (bij Bethlehem), in beide gevallen tot twee keer toe. Daarnaast in een gebied tussen Huwwara en Burqin (eveneens bij bij Nablus in het noorden) en bij het dorpje Tel daar in de buurt.

Woensdag was het raak in Burin. Kolonisten uit de nederzetting Yitzhar vielen mensen aan die wilden oogsten. Verschillende boeren, en vrijwilligers raakten gewond. De vrijwilliger Moshe Yehudai, een 80-jarige Israelische rabbijn van de groep “Rabbis for Human Rights”, belandde in het ziekenhuis. Een vrouwelijke Israelische vrijwilligster liep een botbreuk op. Verder werden boomgaarden in brand gestoken. Een onbekend aantal bomen werd verbrand (één bron meldde 1.000 bomen).

Dezelfde dag viel een aantal kolonisten in Jab’a bij Bethlehem een grote groep boeren aan die daar aan het oogsten waren. Twee dagen geleden werd daar een man van in de 70, Fadel Hamdan, door kolonisten het ziekenhuis in geslagen toen hij probeerde de kolonisten tegen te houden. Woensdag werd een aantal mensen van dezelfde familie gewond.

Enkele dagen eerder was er een andere aanval in Burin, en een aanval in het dorp Tel, daarbij in de buurt, waarbij een 55-jarige boer gewond raakte. Twee dagen eerder werd de oogst gestolen van een boer in hetzelfde dorp.
Nog weer een paar dagen eerder werden tussen Huwwara en Burqin (bij Nablus in het noorden) zo’n 70 olijfbomen in brand gestoken.

Op zaterdag 19 oktober was het opnieuw raak in het dorp Burin, voor de vierde keer. Gemaskerde kolonisten, dit keer van de nederzetting Givat Ronim, vielen boeren die aan het oogsten waren aan met stokken en staven. Tenminste drie boeren belandden in het ziekenhuis met diverse verwondingen. De kolonisten stalen ook de geoogste olijven. Direct na de aanval kwamen meer dorpelingen uit Burin de boeren te hulp. Ze werden echter verjaagd doordat één van de kolonisten met een geweer het vuur opende. Er werd niemand geraakt.
Dezelfde zaterdag werden in Jab’a (bij Bethlehem) voor de derde keer dit seizoen, boeren en internationale vrijwilligers verjaagd terwijl ze aan het oogsten waren. Dit keer waren het kolonisten van de nederzetting Bat Ayin. De boeren werden met stenen bekogeld, maar er vielen geen gewonden. Op een gegeven moment kwam het leger tussenbeide. Het arresteerde voor korte tijd een aantal van de internationale vrijwilligers.
Zondag 20 oktober verjoeg het leger boeren die aan het oogsten waren in het dorp Qaryut, eveneens in de buurt van Nablus. Dit gebeurde hier voor de derde keer, aldus Tayseer Mansour, het hoofd van het gemeentebestuur. Volgens de militairen moesten de boeren eerst een vergunning aanvragen. Volgens Mansour was dat nooit eerder geëist, omdat de velden ver van nederzettingen af lagen.

– Eerder verschenen bij Abu Pessoptimist