Sommige berichten zijn zo verpletterend dat je niet weet wat je er mee aan moet. Dit is waarschijnlijk het zwaarste in dit jaar van branden, overstromingen en ondraaglijke hitte in koele streken.
Veertienduizend wetenschappers concluderen op basis van onderzoek naar de toestand van de aarde dat het nu echt tijd is om in actie te komen tegen een “klimaatnoodgeval”. De wetenschappers verwijten overheden in het wetenschappelijke tijdschrift BioScience dat die te weinig doen om de “overexploitatie van de aarde” tegen te gaan.
De wetenschappers hebben 31 “vitale tekenen” over de toestand van de aarde bestudeerd. Ze namen onder meer de hoeveelheid ontbossing, broeikasgassen, extreem weer en de dikte van permanent ijs onder de loep. Achttien tekenen zouden zich op negatieve recordhoogte of -laagte bevinden.
Ondanks een dip vanwege de coronapandemie bereikte het aandeel methaan en koolstofdioxide in de lucht in 2021 een recordhoogte, schrijven de wetenschappers. Het ijs rond Groenland en Antarctica is op zijn dunst en smelt 31 procent sneller dan in 2006.
Volgens de wetenschappers “stapelt het bewijs zich op dat meerdere kritische klimaatgrenzen bijna zijn bereikt of zelfs overschreden”.
Voor de BBC was het zowaar aanleiding nieuwsbulletins ermee te openen.
Nieuws dat het “eigenlijk te laat is” werkt verlammend.