Het homohuwelijk gaat in Kroatië verboden worden

De vraag:  “Bent u het ermee eens dat het huwelijk een verbintenis is tussen een man en een vrouw?” werd daar gesteld in een bindend referendum dat gisteren is aangenomen. De katholieke club “Ten Behoeve van de Familie” wilde vast geregeld zien dat het niet doorgaat dat getrouw van potten en flikkers in de kerk en dat kregen ze op deze manier voor elkaar.

Het huwelijk definiëren in een  grondwet lijkt me nogal een rare vorm van politiek en zet de deur wijd open naar wetgeving die bepaalde groepen mensen beschouwt als inwoners met afwijkende rechten en plichten. Daar is een Grondwet mijns inziens niet voor, die hoort het gelijkheidsbeginsel te koesteren en bescherming te bieden tegen willekeur en uitsluiting. Het lijkt een gevaarlijke nieuwe trend te worden dit omkeren van de dingen, racistisch mogen zijn moet eigenlijk ook maar een recht worden.

Kroatië is  sinds januari 2012  lid van de Europese Unie, ik ben benieuwd wat de reactie van de EU zal zijn.

7 gedachten over “Het homohuwelijk gaat in Kroatië verboden worden”

 1. Ik ben ook benieuwd wat de EU reactie zal zijn op deze vertoning LeRoi. Ik vrees dat ik wel zo’n vermoeden heb…..
  En ik zou het zeker weten als er eerdaags ollimpiese spelen gehouden zouden worden…
  dus nog een heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel klein slagje om de arm, maar dan ook een heeeeeeeeeeeeeeeeel klein slagje….

 2. Dit zijn allemaal variaties op een en zelfde thema.

  In ons land is het voltrekt normaal om over “kopvodden” te hebben en buitenlanders en allochtonen dagelijks voor rotte vis uit te schelden.
  Blonde Bimbo doet er aan mee op televisie met “nummel 39”. Het mag allemaal tegenwoordig in Nederland. Moet je niet van opkijken als het ook in andere landen dit opgepakt wordt – iedereen naar zijn eigen zin.

  In Kroatie doen ze dit blijkbaar met de gay-huwelijk.
  Doch zou je moeten weten dat Kroatie nooit een democratisch land geweest is – anders hadden ze niet de oorlog/genocide over Kraijna gehouden.
  Wel werd Kroatie in haar territoriale ambities onvoorwaardelijk door de EU gesteund.

  Nu moet je gewoon de vruchten ervan plukken.

 3. Nee, van enig beschaving is in Kroatië (nog) niet veel te vinden. En helaas niet alleen Kroatië.

  Even los van wat de EU evt. zal zeggen, vind ik het (momenteel) een ietsjes interessanter hoe de huidige Paus over deze belachelijke wetgeving denkt, gezien zijn verdere uitspraken (onder andere m.b.t. homosexualiteit).

  Uiteindelijk was het toch Jezus die liefde predikte, onderwijl een “zeer zwoele blik” naar Maria-Magdalena werpende?

  Ik snap werkelijk niet waarom ‘men’ zo bang is voor homosexualiteit. Het is niet aan een derde partij om oprechte liefde tussen twee mensen te bekritiseren.

 4. Direct uit de EU schoppen. Tenzij je democratie belangrijk vindt, dan is dit een democratisch genomen beslissing. Of niet ?

 5. Kroatië heeft 4.4 miljoen inwoners. Als ongeveer 1/6-e van de bevolking een referendum wil komt dat er ook. Geld en invloed spelen bij referenda een grote rol, ik ben er absoluut tegen, ook om heel veel andere redenen.

  De opkomst voor dit referendum was 36 procent, waarvan 65,76 procent vóór de wijziging stemde.
  Goed, laat nu eens 3 miljoen mensen stemrecht hebben wat zou betekenen dat ongeveer een miljoen mensen gestemd hebben. Ongeveer 600.000 mensen krijgen het zo voor elkaar een grondwet te wijzigen.

  Referenda hebben niets met democratie te maken, en een definitie van het huwelijk hoort niet thuis in een grondwet.

Reacties zijn gesloten.