Het herbronnen van de Nederlandse media

De protesten in Duitsland door ‘patriotten’ tegen de ‘islamisering van het avondland’ houden aan, maar de tegendemonstraties worden groter. Pegida wist gisterenavond in Dresden 17.500 mensen op de been te krijgen. Naast het roepen van leuzen tegen ‘de politiek’, ‘de elite’, asielzoekers, antifa, Koerden en moslims werden er kerstliedjes gezongen. Er waren mensen uit heel Duitsland afgereisd naar Dresden niet omdat ze tegen de islam zijn maar omdat ze graag kerstliedjes wilden zingen ter verdediging van Duitsland tegen vreemde invloeden. Tegenover hen stonden 4.500 anti-Pegida demonstranten. In München was de lokale versie van Pegida afgezegd wegens te weinig belangstelling. 12.000 mensen stonden op het plein tegenover de opera om te demonstreren tegen vreemdelingenhaat en racisme en dat waren volgens de organisatoren alleen de mensen die het plein op konden. Achter de dranghekken stonden volgens hen nog veel meer demonstranten. Ook in andere steden werd tegen Pegida gedemonstreerd door naar schatting 35.000 mensen. De voormalige bondskanselier Schröder riep op tot een grote demonstratie van ‘beschaafde burgers’ tegen moslimhaat en onverdraagzaamheid, net als de demonstratie tegen vreemdelingenhaat en antisemitisme in Berlijn in 2000, waaraan 200.000 mensen deelnamen en vertegenwoordigers van de regering aan de kop van de stoet liepen.

In Nederland wordt nog steeds mondjesmaat bericht over Pegida. Op The Post Online en de Telegraaf-website werd alleen gesproken over de Pegida-demonstratie en tegendemonstratie in Dresden en München. Volgens Bert Brussen wordt Pegida geframed als extreemrechts, maar zijn het eigenlijk normale, brave burgers die terecht bezorgd zijn. Geen woord natuurlijk over de vele banden met hooligans, NPD, Pro-NRW of de aanwezigheid van voormalige CDU-politici, die vanwege racistische uitlatingen geroyeerd zijn. Prominente Duitse politici en vertegenwoordigers van maatschappelijke en religieuze organisaties waarschuwen voor Pegida. De voorzitter van de Centrale Raad van de Joden in Duitsland, Josef Schuster, noemde in een interview Pegida ‘brandgevaarlijk’ en nam moslims in bescherming tegen de moslimhaat van Pegida. Natuurlijk zijn er gevaarlijke extremisten, maar Pegida is volgens hem een mengsel van neonazi’s, extreemrechtse partijen en burgers die menen hun racisme en vreemdelingenhaat eindelijk vrij te mogen uitleven. De suggestie dat moslims van Europa een kalifaat willen maken verwijst hij naar het rijk der fabelen.

Gisteren werd in Een Vandaag een authentieke Nederlandse deelnemer aan Pegida voorgesteld. De Hagenees Ed ‘uit Utrecht’ werd eerst door het tv-programma de aanvoerder van Pegida genoemd, later een van de gezichten van Pegida. Volgens Duitse media is Ed een demonstratietoerist. Ed is getrouwd met een Duitse en woont aan de rand van het Roergebied. Hij reist naar iedere anti-islam demonstratie ‘in de buurt’ om de Duitsers als exoot toe te spreken en hen te waarschuwen voor ‘islamisering’, moslims en asielzoekers. Volgens Ed wordt het straatbeeld in Nederland bepaald door gesluierde vrouwen en wordt Nederland overgenomen door vluchtelingen en is hij daarom uit Nederland gevlucht naar Duitsland. Hij raadt Duitsers aan de Haagse Schilderswijk in te gaan om zelf te zien hoe erg de ‘shariadriehoek’ is. Maar hij is geen rechtsextremist of neonazi, hij zegt gewoon wat veel mensen denken, zegt hij. Ed is fan van Geert Wilders en was daarvoor fan van Pim Fortuyn. Net als hen noemt hij journalisten links en onbetrouwbare leugenaars en zijn de mensen het zat dat er niet naar ze geluisterd wordt. Volgens Een Vandaag weet de Duitse politiek zich geen raad met Pegida. Net als bij Trouw worden bronnen blijkbaar niet geverifieerd voordat zulke uitspraken publiek gemaakt worden.

2 gedachten over “Het herbronnen van de Nederlandse media”

  1. Pingback: Het herbronnen van de Nederlandse media | wltrrr

  2. Pingback: Beeldvorming über alles | wltrrr

Reacties zijn gesloten.