Het hardnekkige sprookje dat het rechtssysteem in Amerika werkt

Door de PVV aanhangers wordt vaak met afgunst naar het Amerikaanse rechtssysteem gekeken, dat streng maar rechtvaardig is. Al het tuig gaat jarenlang de gevangenis in, de straffen zijn strenger en met pedo’s en moordenaars weten ze daar wel raad. Echter de kritische lezer weet dat het sprookje de zero-tolerance niets heeft opgeleverd. Hoogstens dat de problemen zich verplaatsten en ook in Amerika, net zo goed fouten worden gemaakt als elders. Ook daar kwamen door procedure fouten net zo goed, moordenaars en verkrachters op vrije voeten en konden ongestoord hun werk hervatten, met fatale afloop voor de slachtoffers.

Dat systeem op zijn zachtst gezegd racistisch is, daar gaat de PVV er die luidkeels roept om strengere straffen aan voorbij, niet zo vreemd, aangezien de meesten graag willen terugkeren in de tijd dat ons Nederland nog blank was en dezelfde rechtse blanke elite, het voor het zeggen had. Dat de verworvenheden, betere arbeidsomstandigheden, scholing, 40 urige werkweek, door links werd afgedwongen, vergeten ze maar, want de linkse elite heeft alles gedaan.

In dit geheel zijn de artikelen van de Franse Professor Loïc Wacquant die een tijd in Amerika heeft gewoond, goed om te lezen. Straf de Armen is een aanrader, waarmee hij een lijn legt, met slavernij, armoede, en de neo-conservative koers die als het er op aankomt alleen maar onderdrukking in de praktijk weer geeft. http://www.indymedia.be/index.html%3Fq=node%252F8038.htm

Wie naar een uitzending van Maarten van Rossem ten tijde van de Amerikaanse verkiezingen heeft gekeken, zal verbaasd zijn dat Wacquants kritiek volgelingen heeft, zelfs uit de rechtse hoek. Een Rechter alswel een Officier van Justitie verzuchtten tegen van Rossem, dat levenslang opsluiten weinig nut heeft en alleen voor de burger een vals gevoel van veiligheid geeft. De oplossing voor dit probleem was scholing, want het grootste gedeelte wat in de bak zit, heeft geen of nauwelijks scholing gehad.  De strijd tegen analfabetisme is een betere preventie tegen misdaad, klonk het uit de mond van de Officier van Justitie.

En wie het nog niet wil weten, op National Geografic zijn er reality series uit het Hotel De Houten Lepel, die een schrijnend beeld geven, van wat Wacquant heeft beschreven. Behalve dan dat de industrie er goed garen mee spint, lost het lik op stuk beleid, zero tolerance niets op. Behalve als gevangenen die vrij komen, nog gewelddadiger zijn geworden, door het niets ontziende regime en bijna in dezelfde vicieuze cirkel terechtkomen.

Samuel Liebknecht, de kameraad van Rosa Luxemburg wist het al, nadat hij zijn tijd had uitgezeten in de gevangenis, vanwege politieke redenen. De gevangenis maakt mensen alleen maar kwader, zo schreef hij.

Maar de meute die zich nog steeds laat ophitsen door de marionet van de Neo-cons zal het een zorg zijn, zij denken nog steeds dat kwaad met kwaad vergolden moet worden en dat de rechtse blanke elite moet terugkeren, want dan kunnen ze weer veilig slapen. Terwijl de praktijk is hoe harder de maatschappij, hoe harder de criminaliteit.

Zolang er Amerika hele buurten onbegaanbaar zijn, door geweld, waar geen politie of ambulance meer durft te komen, vanwege het uitstekende beleid, droomt hier de PVV’er van. Alleen, de realiteit van de veiligheidsporno, dat willen ze niet zien. Dream On, zou  ik zeggen en sta niet vreemd te kijken als je ontwaakt in de realiteit en tot de ontdekking dat ‘linkse elite’ zo gek nog niet was.

37 gedachten over “Het hardnekkige sprookje dat het rechtssysteem in Amerika werkt”

 1. Kijk en luister ook hier.

  Het abolitionisme (streven naar afschaffing van gevangenissen) was een Nederlandse specialiteit.
  Linkse mensen uit de betere kringen (niet alleen zij natuurlijk, maar in dit verband zijn zij belangrijk) maakten na de publicatie en ondertekening van het Dienstweigeringsmanifest van 1915 kennis met het intstituut nor. Zij trokken al snel hun conclusies over de zinloosheid en het contraproductieve van de gevangenisstraf.
  Het abolitionisme is aan de verrechtsing van sinds pakweg 1980 bezweken, maar daarom is het nog wel aan de orde!
  Ook in de VS.

 2. Oh, strenger straffen helpt niet…. Onderwijzen wel? Tuurlijk… Pedo’s genezen als ze goed worden onderwezen. Datzelfde telt natuurlijk voor moordernaars… laat ze in een boekje lezen en het blijken ineens engeltjes te zijn…

  Ook het vermeend racisme in het Amerikaanse rechtsysteem zegt meer over de onderbuikgevoelens van de schrijvers hier, dan dat ze echte kennis van zaken te hebben. Elk jurylid in Amerika is blijkbaar racist… zelfs de donkerkleurigen 😉

  Nee, dan kan je er beter vanuit gaan dat iedere crimineel te genezen is, en ze weer lekker loslaten in de samenleving…

 3. #2 Beste Chris, als je nu opnieuw begint en gewoon fatsoenlijk reageert, met argumenten en onderbouwingen waarom je iets vindt, dan mag je hier mee doen. Zoals je nu reageert ben je hier niet welkom. Voor schreeuwers zonder gronden zijn genoeg andere websites.

 4. Een zekere Chris heeft mij verteld: oordeel niet opdat gij niet geoordeeld worde. En wie uwer zonder zonden is werpe de eerste steen..

  De heersende macht wist dan ook wel raad met Hem.

 5. @ Keira

  Ik dacht juist dat dit een site was voor schreeuwers zonder gronden, tenminste de stukken die ik gelezen heb missen toch een deugdelijke onderbouwing… Zo ook de stelling in bovenstaand artikel dat het rechtsysteem in Amerika racistisch is! Daar mis ik toch een onderbouwing…

  Maar zoals Meneer Kluft al zegt, weet de heersende macht op deze site wel raad met Chrisjes 😉
  Meelullen met de rest en anders een ban…

 6. #5 O je kunt natuurlijk ook het goede voorbeeld geven over hoe het volgens jou wel moet. Het Open Podium biedt daar een uitstekende mogelijkheid voor. Dus wat let je? 🙂

 7. In de VS zit een op de 106 witte mannen achter de tralies
  een op de zesendertig Latino mannen
  en een op de vijftien zwarte mannen.
  Maar ik weet zo al wat iemand als deze Chris daar op zal terugzeggen om te bewijzen dat dit niets met racisme te maken heeft.

 8. Oh Chris maar dat is te onderbouwen, er is een professor die samen met zijn leerlingen heel wat onschuldige gevangenen uit de gevangenis heeft geprocedeerd. Waarvan de meeste afro-amerikaan of latino waren. Vormfouten, bewuste fouten of heel dun bewijs. We hebben het hier niet over pedo’s maar over armoede en het gevolg daarvan, waardoor velen in de bak zitten. De pedo in de U.S.A heeft ondertussen geen leven meer, onder de brug of ergens anders, of een gebied waar ze hem niet meer kunnen vinden. Vele die op straat zwerven zonder huis, zijn in tussen; veel veteranen afgedankt door het leger, waaronder verrassend veel vrouwen, psychiatrische patiënten, pedo’s enz.

 9. Even een detailprobleempje met het bovenstaande , er is maar een zeer beperkt ” USA” rechtssysteem de meerderheid van de misdaden worden gewoon door de staten afgehandeld ..
  Tussen de staten zitten enorme verschilen OOK waar het discrimninatie e.d. betreft ….
  In staten waar Indianen aan de bodem van de economiese totempaal zitten zijn die juist weer oververtegenwoordigd ..

  Het is niet per sé actuele discrimnatie wat de “zwarten ” in de USA oververtegenwoordigd doet zijn in de gevangenissen , door discriminatie en de nawerking van de slavernij zijn ze onderaan de sociale ladder gekomen , dus meer bij misdaad betrokken .. 100 jaar geleden waren dat in New York de Italiaanen …

 10. @11
  Het is erger: je kunt à la Assange voor tien jaar de bak indraaien als je partner een eenmalige wip achteraf toch niet zo leuk vindt. Dan heet het date rape, Je mag na die tien jaar niet meer in een straal van zoveel honderd meter in de buurt van een school wonen (want ieder ,i>sex offender is automatisch pedofiel enzovoort). Ook je eigen kinderen moeten het huis uit.

  En ik kan mij nog wel voorstellen dat mensen fronsen bij het begrip date rape (neem ik dat dan niet serieus genoeg? tja, ik kan ook als dader door het leven gaan) – het door iemandf waargenomen tusen de struiken of tegen een boom piesen maakt je ook tot sex offender. En dus tot dateraper en pedofiel (ben zelfs wel eens in de VS in de bosjes gedoken, pffft, dus ik ben automatisch ook dateraper en pedofiel).

  Men spaart kosten noch moeite om de gevangenissen vol te krijgen in de VS, 2,3 miljoen mensen en het aantal groeit alleen maar. Eenmaal erin ben je er niet meer uit te kirjgen, of het om elf dollar gaat, piesen tegen een boom of een moord. Borreltafelvolk in Nederland past zoals altijd zwijgen. Hetgeen dit borreltafelvolk zich nooit zal aantrekken.

 11. Volgens mij zit 5 procent van de bevolking in prison , zo goed werkt dat syteem daar.
  Kost ook nog eens bergen met geld bovendien.
  Het WAS redelijk humaan geregeld hier altijd maar daar is de laatste jaren al heel wat kapot gemaakt al , wat zich natuurlijk weer in verdere maatschappelijke-verharding gaat vertalen.

 12. Er zijn simpelweg twee opties. Je gelooft in de mensheid en dat ook een crimineel te redden is…al moet je daar als maatschappij dan wel je best voor doen en is het niet zonder risico’s. Of we gaan terug naar de middeleeuwen, schandpalen, lijfstraffen en eindeloze opsluitingen. De ontwikkeling de laatste tijd in de politiek en samenleving gaat steeds meer richting de schandpalen e.d. Gelukkig hebben we hier nog een redelijk werkende onafhankelijke rechtspraak, al zal die onder druk van de maatschappij ook gaan verharden….vrees ik….

  Wat kunnen we leren uit de USA, vooral hoe het niet moet….hoe hard men daar ook straft, de recidive is enorm hoog omdat men kansloos is als men na een lange straf probeert terug te komen in de maatschappij…..Hard straffen is ook symptoonbestrijding, wie kijkt er in de USA nog naar de oorzaken??

 13. Arnold J. van der Kluft Schreef:

  In de VS zit een op de 106 witte mannen achter de tralies
  een op de zesendertig Latino mannen
  en een op de vijftien zwarte mannen..

  En dat is het bewijs dat het systeem racistisch is? Verhoudingsgewijs zitten hier in Nederland ook veel allochtonen in de bak, dus hier ook een racistisch systeem? Beetje een rare redenering in mijn ogen…
  Dan lijkt me de plek op de economische ladder meer ter zake doende, maar die plek zal dan volgens jouw redenering ook wel weer op racisme gebaseerd zijn…

 14. #18
  Het Nederlandse bedrijfsleven heeft in de jaren ’50 en ’60 opzettelijk volslagen ongeschoolde arbeiders ingevoerd. Deze mensen kenden hun rechten niet en ze moesten het meest smerige onaangename werk doen voor een heel laag loon. Toen de economie terugliep werden de gastarbeiders als eersten ontslagen.

  Die lessen in eigen taal werden oorspronkelijk aan Turkse en Marokkaanse kinderen om hun ouders aan te moedigen om te remigreren. Andere groepen kregen dergelijke lessen niet want die hoefden niet op te rotten.

  Ja, Nederland was indertijd domweg racistisch.

  Ons systeem is in de jaren ’80 wat verbeterd, maar je maakt 30-40 jaar achterstelling zo snel ongedaan. Het onderwijs is door bezuinigingen zwaar beschadigd en daar hebben mensen aan de onderkant het meeste last van. Tot een paar jaar terug werd het gewoon geaccepteerd als een ontspoorde 14-jarige Marokkaan of Antilliaan wegbleef van school want dan was je er vanaf. Dan blijft zo’n kind echter wel kansarm en komt vrijwel zeker in de misdaad terecht. Rijkere ouders die te laat van de zomervakantie of wintersport terug kwamen konden echter een boete verwachten als hun kind een dagje miste. Het handhaven van leerplicht hing dus af van de klasse en kleur van de ouders en hoe “lief” het kind was. Ik denk niet dat dit probleem al helemaal is opgelost.

  Nederland heeft geen inherent racistische systeem meer maar bepaalde racistische overtuigen zijn nog niet weg uit het bewustzijn van een groot aantal mensen. Dus achterstelling en discriminatie komen nog zeker voor.

 15. Sofia van der Linde Schreef:

  #18

  Nederland heeft geen inherent racistische systeem meer maar bepaalde racistische overtuigen zijn nog niet weg uit het bewustzijn van een groot aantal mensen. Dus achterstelling en discriminatie komen nog zeker voor.

  Achterstelling en discriminatie? Je bedoelt bij gelijke kwaliteiten gaat de voorkeur naar allochtonen of vrouwen bij sollicitaties? Positieve discriminatie is ook discriminatie…

 16. #21 Een groot deel van de machtsposities in de samenleving wordt nog altijd veroverd door puur nepotisme ook wel bekend als netwerken.

  Er zijn nog altijd net afgestudeerde Economen die meteen een hoge positie bij een bank of verzekeraar krijgen. Dat is positieve discriminatie omdat zij connecties hebben. Dat heeft geen moer met bekwaamheid te maken want die hebben niet zoveel werkervaring. Bij de overheid en politieke partijen komt dit ook nog voor.

  Maar oh wee als een doorgaans geschiktere vrouw of niet-lelie Blank persoon zonder die connecties eens een keer een baan krijgt dankzij zogenaamd voorkeursbeleid. Dan moeten zij zich zogenaamd schamen.

  “Positieve discriminatie” is een middel dat maar zeer beperkt wordt ingezet om de bestaande discriminatie tegen te gaan.

 17. De mensen die zo hard protesteren tegen “Positieve discriminatie” van vrouwen, niet-lelie Blanken en niet-hetero’s blijven doorgaans muisstil als het om andere vormen van discriminatie gaat. Dat kan ze geen moer schelen of ze ontkennen dat het bestaat.

  Ik ben eveneens een groot voorstander van het oplossen van de onderliggende oorzaken. Dat betekent dat we netwerken gewoon vriendjes politiek noemen, dat anoniem solliciteren voor de eerste ronde vaker mogelijk wordt en dat het onderwijssysteem radicaal wordt verbeterd. Deze verbetering zal in eerste instantie moeten bestaan uit kleinere klassen en hogere salarissen. Daarnaast moet het niveau van PABO en andere lerarenopleidingen omhoog.

  Netwerken wordt wat mij betreft een vies woord. Mensen dienen gewoon op merites door te stromen; niet omdat ze de juiste vriendjes hebben.

 18. Positieve discriminatie omdat net afgestudeerde Economen vlug een goede baan kunnen vinden? Dat lijkt me meer op het vinden van een baan vanwege de nodige kennis en kwaliteit die voor betreffende baan noodzakelijk is ipv netwerken met vriendjes…

  De beste persoon voor die functie moet gewoon die betreffende baan krijgen ipv dat positieve discriminatie “wat ook gewoon discriminatie is” de doorslag geeft of iemand een baan krijgt.

 19. Sofia van der Linde Schreef:

  Netwerken wordt wat mij betreft een vies woord. Mensen dienen gewoon op merites door te stromen; niet omdat ze de juiste vriendjes hebben.

  Inderdaad, Daar pleit ik ook voor. Ik ben het spuugzat geworden van de “netwerken” (bij gelegenheid vertel ik de gesprekspartners dat in andere landen men is bekend met dit probleem onder de bekende naam mafia) waar een een zelfde mensen van de ons-kent-ons kring elkaar ondersteunen het meest omdat ze elkaar “nest” herkennen en veel minder om de kwaliteiten.

  Hele beroepsgroepen zijn als kartels oftewel mafiotische verenigingen opgericht. Probeer maar daar ’s wat te veranderen – ze verdedigen zich tegen als bezetenen. Hoewel ik het niet ideaal vind is “positieve discriminatie” alleen als aanvang een goede middel.
  Afstappen van de mafiotische netwerkpraktijken en hard xenofobie en racisme bestrijden, zijn de betere middelen op de lange termijn.

 20. @#24 Chris,
  Doe niet zo naïef. Een paar mensen allemaal zonder werkervaring en niet uitzonderlijke hoge cijfers krijgen allemaal hoge management functies bij banken en verzekeraars terwijl hun familie ook in dat wereldje werkt.

  Toen ik zelf nog voor de bank werkte zag ik dat allerlei eisen in interne vacatures abnormaal laag waren. Zelfs een niet afgestudeerd persoon zonder werkervaring kon solliciteren voor een directie functie. Zo laag waren de eisen. Dat is onverwacht gezien hoe slecht de economie toentertijd was. Het is echter logisch als je een willekeurig iemand een baantje wil toeschuiven want niemand kan dan zeggen dat jouw kandidaat niet aan de eisen voldoet.

  Ik zeg dit niet zo maar. Ik heb dit gewoon onder mijn ogen zien gebeuren. Dit fenomeen is ook algemeen bekend in Amsterdamse corporale en anderzijds bekakte studentenkringen. Waarom denk je dat dit soort clubs nog altijd bestaan?

 21. Sofia van der Linde Schreef:

  en anderzijds bekakte studentenkringen

  Ik heb me altijd verbaast over hoe laag de studiecijfers van de minervianen bijvoorbeeld zijn. Want daarna tref je ze op alle goede banen. Het schijnt dat diens ouders overal aan elkaar verbonden zijn en het behoud van deze “cultuur”(als je even doorredeneert merk je gauw dat het en sterk etnisch gebonden verschijnsel is) blijkt de grootste drempel te zijn voor het gelijkwaardig benaderen van de overige mensen.

 22. @#27 Het is steeds duidelijker dat het een klasse verschijnsel is. Als vrouw, niet-hetero of niet-lelieblank persoon maak je wel een kans om door te stromen als in die kringen bent opgegroeid en daarin dus altijd hebt kunnen netwerken. Op Corps feesten in Amsterdam kun je tegenwoordig gewoon je vriend meenemen als je homo bent.

  De hogere klassen kunnen hun vooroordelen opzij zetten voor Ons Soort Mensen. Ze feesten immers ook met de elite uit Saudi Arabië op diplomatieke en handelsbijeenkomsten. Klasseverschillen zijn een stuk hardnekkiger dan cultuurverschillen.

 23. @Sofia

  Ik ben verre van naief… maar juist realistisch.
  Waarom ben jij niet omhooggeklommen in de organisatie van die betreffende bank, je werkte er al en had dus je netwerk kunnen gebruiken…

 24. @#29
  Helaas was ik niet zo goed in die spelletjes. Hard en accuraat werken was minder belangrijk dan slijmen bij de juiste mensen. Daar kwam ik te laat achter.

  Jij accepteert dus een corrupt systeem. Goed, fijn dat je in ieder geval toegeeft dat het een corrupt systeem is. Dan zijn we het daar over eens.

 25. Corrupt systeem… dat zijn jouw woorden, niet de mijne…
  Ik zie die misstanden niet waar jij en nexus het over hebben. Lijkt me ook sterk overdreven trouwens dat de ervaringen die jullie hebben gehad over de hele linie gelden.

 26. #31 Daar ga je weer. En wat zijn jouw ervaringen? Graag wat onderbouwing van je beweringen. Anders mond houden graag. Word het meer dan zat dat getrol.

 27. @32 Mijn ervaringen bij vacatures… meerdere sollicitanten reageren, men maakt een selectie, voert gesprekken met de uitverkorenen, en uit die selectie kiest men dan de beste kandidaat of past positieve dicriminatie toe (maar dat staat vaak al bij de vacature aangegeven, bij gelijke geschiktheid kiezen wij voor dame of man met bepaalde achtergrond) Denk daarbij aan bijvoorbeeld een korpschef die Ter Horst graag wilde aanstellen mits het een vrouw was.

  Trol, nee ik niet…

  Veel bedrijven hebben ook sollicitatiecodes trouwens, daar moeten ze zich aan houden.

 28. #33 En waar gaat dit over? Wat heeft dit met dit onderwerp te maken? En wat heeft dat met mijn vraag bij 32 te maken? Helemaal niets. Dus nog niet ontkracht dat trolzijn.

 29. Chris Schreef:

  Ik zie die misstanden niet waar jij en nexus het over hebben.

  Ik verwacht het niet anders en het verbaast me geenszins met de huidige Bruin bril dat jij aanhoudt.
  Tijd voor nieuwe bril?

 30. Beste Sofia, ik begrijp zeer goed waar jij het over heb. Het is precies zoals jij het aangeeft.
  IK vat het kort samen: gebrek aan democratie en gelijke beginselen in een autoritair klassenafhankelijk systeem.

 31. Terug naar het onderwerp:
  Vrijwel nergens in het Westen worden zoveel geweldsmisdrijven gepleegd als in de VS. Als je dan toch moet opkijken naar een land dat de doodstraf kent, neem dan Japan. Dat land is nog stukke veiliger dan Nederland.

Reacties zijn gesloten.