Het echte gevaar van de PVV is de VVD

Volgens Geert Wilders mag de PVV niet gepasseerd worden voor regeringsdeelname als die partij de grootste wordt:

„Nu staan we op veertig (zetels). Als we zo groot worden, is het weinig democratisch om de PVV te passeren. Dan krijg je een revolte, natuurlijk democratisch en geweldloos. Ik ga hier niet in een tank naar het Torentje toe. Maar dan komen er nieuwe verkiezingen en wordt de PVV nog groter”, aldus Wilders. (RefDag)

Ten eerste staat de PVV alleen bij De Hond op  – een kleine – veertig zetels, dus trek daar maar zeker eens 5 zetels vanaf, en in peilingen van Ipsos komt de PVV niet eens aan de dertig, alhoewel dat nog steeds betekent dat één op de vijf à zes mensen die je op straat ziet lopen overweegt op de PVV te stemmen, kortom  iemand is die je nog niet met een stok aan zou willen raken.

Maar hoezo is het weinig democratisch, als de PVV niet mee zou doen aan een regering? Het is uitermate democratisch als de meerderheid beslist dat er niet te werken valt met een schimmig gefinancierde stichting zonder democratische structuur en slechts één autocratisch leider, met een stel rechtsrabiate gelukszoekers die overal elders uitgekotst zijn achter hem aan, ook al heeft die de meeste stemmen gekregen. Als men gewoon een regering zonder jouw mislukte fascistenclubje weet te vormen komen er helemaal geen verkiezingen en kun jij gewoon weer vanuit de oppositie gaan zitten krijsen, Wilders. In 1977 werd de PvdA er immers ook buiten gelaten met zelfs 53 zetels.

Betekent dit nu dat we ons helemaal geen zorgen hoeven te maken over de PVV als grootste partij? Ja en nee. Kijk, als bovenstaand scenario niet uitgevoerd wordt, en de PVV komt wel in de regering, dan zou het me verbazen als dat kabinet het langer uithoudt dan Balkenende I. Niemand kan lang samenwerken met een narcist die alleen zijn eigen willetje wil doordrukken. En nog afgezien daarvan komt er dan een partij gekken op bewindsposities te zitten waarmee zo’n regering slechts kan uitmonden in hysterisch lachwekkende toestanden zoals destijds bij de LPF. Dus van die concrete regeringsdeelname hebben we niet zoveel te vrezen denk ik, en het zou zelfs wel eens een ernstige klap kunnen toebrengen aan de PVV als ze daar faliekant mislukken.

Het echte gevaar komt van het electoraat van de PVV in combinatie met de VVD, met zijn crypto-PVV’ers als een Malik Azmani, en zoals we vanochtend al konden lezen, Halbe Zijlstra, die effectief zo ongeveer geen enkele vluchteling meer wil toelaten. Het kan inderdaad goed zijn, zoals collega Ina Dijstelberge schrijft, dat de VVD zich wel degelijk aan het positioneren is voor samenwerking met de PVV, en dan zonder Rutte wellicht, omdat dat teveel prestigeverlies zou opleveren na het debacle van het kabinet Bruin I met Wilders.

Of die samenwerking er nu komt (en dan mislukt) of niet, al doende beweegt de VVD zich in haar jacht op PVV-stemmers steeds verder naar rechts, en beginnen maatregelen zoals Halbe Zijlstra die voorstelt eenvoudigweg samen te vallen met beleidslijnen zoals men die in landen met vrijwel extreem-rechtse regimes zoals Polen, Hongarije en Slowakije hanteert. In het licht van de waanzin van de PVV, lijken de verregaand asociale maatregelen die de VVD voorstelt niet zo extreem meer, dat is het echte gevaar van de PVV, en vooral van haar electoraat, dat zich bij een eventueel falen van de PVV in dat geval graag achter de VVD zal scharen.