Dankzij voortschrijdende technologieën kan de Nederlandse maatschappij het hele jaar door komkommernieuws produceren. Minister-president Mark Rutte was de eerste Nederlandse premier die Cuba bezocht. Hij was er weliswaar als vertegenwoordiger van onze gemeenten in de Caribische Zee voor een top van de Associatie van Caribische landen, met 35 andere staatshoofden en regeringsvertegenwoordigers, maar toch, een noemenswaardige gebeurtenis in de vaderlandse geschiedenis. Hij had volgens de persdienst een uur gesproken met Castro waarin ook mensenrechten ter sprake zouden zijn gekomen. In ander nieuws beloofde Rutte plechtig nooit meer de naam “Tokkie” in de mond te nemen om hiermee Nederlanders met een uitgesproken culturele identiteit te duiden.
De NOS is begonnen met wat ze de sportzomer noemen. Voetbalberichten worden onderbroken met blije mededelingen dat twee F35-s rondjes boven Nederland mochten maken, om de bevolking gerust te stellen dat de miljarden aan inningen van de belastingen goed besteed waren. De Telegraaf wijdde zelfs een halve pagina aan een portret van een van de bemande drones boven onze hoofdstad met de slogan “JSF boven de grachten”, gevolgd door een artikel met de koptekst “Toch mes in krijgsmacht”. Een paar dagen later waren er de luchtmachtdagen. Er is geen cultureel evenement waarvoor je zoveel mensen op de been kunt brengen als een militaire demonstratiedag.
Maar hèt nieuws waaraan niet valt te ontkomen, tenzij je radio, TV en internet uitzet, is natuurlijk het EK voetballen in Frankrijk. Bij ieder nieuwsprogramma of commentaar werd het nieuwtje gebracht dat Nederland dit jaar niet meedoet. Of dat we weliswaar niet meedoen, maar er toch een beetje bijhoren. De NOS vraagt aan Nederlanders in het Duitse Kranenburg, net over de grens bij Nijmegen, voor wie ze zijn, België of Duitsland. Want als je niet meedoet ben je voor je buurman die wel meedoet. Vanuit Frankrijk hield de correspondent een opiniepeiling onder Fransen over de kansen van het Nederlandse elftal in het toernooi. Dat was natuurlijk als grap bedoeld, maar het was opmerkelijk hoe weinig Fransen anders dan Nederlanders geïnteresseerd waren in voetballen.
Het ‘feest’ in Frankrijk is ondertussen begonnen en de eerste miljoenen aan schade door vandalisme zijn binnen. Frankrijk wordt ook nog eens ‘geteisterd’ door tienduizenden stakers die het wagen op te komen voor arbeiders- en burgerrechten. Daar wil je als Nederlander met sleurhut op zoek naar exotische leegte natuurlijk niet tussenzitten. Behalve als je als Frankrijk-correspondent in aanloop naar het EK elke dag op de nationale nieuwszender mocht berichten over de situatie aan de benzinepomp in Frankrijk. De eerste wedstrijden zijn gespeeld, maar de beelden zijn weggedrukt door foto’s van dronken hooligans die terrassen slopen en met elkaar op de vuist gaan, afgewisseld door commentaren van terrorismedeskundigen. De hele twintigste eeuw wordt bij wijze van sport nog eens dunnetjes overgedaan.
En dan was er nog Mohammed Ali die door NRC nog steeds Cassius Clay wordt genoemd. Ineens ontdekte Nederland dat de boxer moslim was en een symbool van de zwarte vrijheidsbeweging en zich actief verzette tegen de oorlog in Vietnam. Hij was aanvankelijk afgekeurd voor dienstplicht omdat zijn IQ te laag zou zijn, 78. In die tijd kreeg je in de VS al 20 punten aftrek vanwege je huidskleur. Toen de autoriteiten vanwege de Vietnamoorlog besloten het IQ naar 68 te verlagen, om een nieuwe groep rekruten te kunnen oproepen in noodgevallen, weigerde hij. Ali wilde niet gaan vechten in een ver land waar niemand woonde die iets tegen hem had, om onbekende en onschuldige burgers te doden voor een land dat hem discrimineert en onderdrukt.
In Nederland is het “net als vroeger” weer hip om te zeggen dat iemand die niet wil doden in opdracht van de staat gek is. Of laf. In ieder geval niet helemaal bij zinnen en eerder waarschijnlijk iemand die tegen Nederland is, kinderen misbruikt, niet van voetballen houdt en toestaat dat minderwaardige buitenlanders onze superieure cultuur overnemen. De VS van pakweg vijftig jaar geleden is het Nederland van nu. Het is een parallelle geënsceneerde werkelijkheid waarin veel landgenoten zich herkennen. Die andere werkelijkheid, van corruptie, discriminatie, machtsmisbruik en rechtsongelijkheid op grote schaal, die bestaat gewoon niet. Of het interesseert niemand. Als zelfs de politie eraan meedoet, dan zal het wel voor een goed doel zijn.
Powned oprichter Marianne Zwagerman mocht als mediadeskundige bij het ‘mediaforum’ op NPO Radio 1 vertellen dat Nederland een rechts land is, dus geen behoefte had aan zoveel praatprogramma’s zoals van de linkse VARA. Bart Schut ging uitleggen wat ramadan nou precies is. Edwin Wagensveld van Pegida mocht in de Volkskrant vertellen dat de islam Europa “verminkt”. Geert Wilders wil vooruitlopend op een Brexit een Nexit en wist op Twitter te melden dat supermarktketen Albert Heijn “knettergek” is, want er stond ramadan gedrukt op zijn kassabonnetje. Een van zijn gekochte producten was toevallig in de aanbieding tijdens de ramadan en niemand vroeg zich af hoe het kan dat iemand met een negatief IQ in de Tweede Kamer zit en het hoogst scoort in alle peilingen.