Het belonen van vervuiling: de wereld op zijn kop

324 miljoen euro, gespreid over 4 jaar, dat is wat onze huidige Vlaamse regering overheeft voor het behoud van een leefbaar klimaat voor onszelf en onze omgeving. Ik ben er nog niet aan uit of het de kleine omvang van dit fonds is, dan wel de manier waarop het aangewend wordt, wat mij het meest shockeert: alleen al in 2016 is zo’n 12 procent van dit totale bedrag uitgekeerd aan bedrijven.

De bedrijven die deze steun krijgen van de Vlaamse overheid zijn echter geen innoverende bedrijven die onderzoek doen naar klimaat-beschermende vernieuwingen. Het zijn net bedrijven die ons leefmilieu het meest vervuilen en daarvoor door de EU om een compensatie worden gevraagd.

Bedroevende verdediging door de minister
Groen lijkt tot nu toe de enige partij die zich tegen deze absurditeit keert, ondanks de bedroevende verdediging van deze praktijken door minister van leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V):

“Onze buurlanden doen dit ook. Anders dreigen die bedrijven naar buiten Europa te verhuizen en daar nog veel meer kwaad te doen voor het klimaat”

Het eerste argument is geen argument; het feit dat een ander iets doet maakt een praktijk niet meer of minder wenselijk (als Duitsland van een brug springt,…).

Het tweede argument is een argument van het ‘hellend vlak’: “als wij bedrijven geen geld geven om de Europese taksen te betalen, zijn de gevolgen enkel erger”. In dit geval is het gevolg dat bedrijven herlocaliseren buiten Europa, en daar het klimaat nóg meer schade berokkenen bij gebrek aan regulering.

Ik heb een donkerbruin vermoeden dat minister Schauvliege niet oprecht is in haar motivatie: dat bedrijven buiten de Europese Unie meer zouden vervuilen, laat haar koud. Maar door aan te sturen op een vertrek van een groot bedrijf uit België, speelt zij slinks in op de angst van vele arbeiders. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be