Het Antropoceen is al zeventig jaar aan de gang

In 1944 schreef Anton Pannekoek in Antropogenese dat “de evolutie” in handen is van mensen en dus niet meer bestaat in de vorm die onder anderen door Darwin is beschreven: “Met het opkomen van de diersoort mens heeft een nieuw beginsel zijn intrede in de wereld gedaan, dat in plaats van de langzame biologische ontwikkeling door het ontstaan van steeds nieuwe soorten, een snelle ontwikkeling bracht, steeds versnellend in een exponentieel stijgende lijn, binnen deze ene blijvende soort.” Maak er dus maar tachtig jaar van. Niettemin:

Het Antropoceen, het tijdperk waarin de aarde diepgaand wordt beïnvloed door menselijke activiteit, is naar alle waarschijnlijkheid al in de jaren 1950 gestart. Dat zeggen Japanse en Australische aardwetenschappers.

In 2002 suggereerde Nobelprijswinnaar Paul Crutzen dat het Holoceen voorbij was en dat een nieuw tijdperk in de planetaire geschiedenis was aangebroken: het Antropoceen. Dit nieuwe tijdperk werd volgens Crutzen gedomineerd door veranderingen aan de planeet, het klimaat en de atmosfeer die het gevolg zijn van menselijk gedrag.

Sindsdien hebben aardwetenschappers over de kwestie gedebatteerd. Vooral het feit of er al dan niet voldoende bewijs was om van een nieuw tijdperk te spreken, bleef lange tijd een punt van discussie.

In de nieuwe studie, gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences, stelt een onderzoeksteam dat er genoeg bewijs is om echt van een nieuw tijdperk te spreken.

– Lees verder bij de bron, IPS

– Uitgelichte afbeelding: Door Data: Marc Imhoff/NASA GSFC, Christopher Elvidge/NOAA NGDC; Image: Craig Mayhew and Robert Simmon/NASA GSFC – https://visibleearth.nasa.gov/view.php?id=55167 (image link), Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=233702