Herman Tjeenk Willink over radicalisering en tolerantie

De Nederlandse tolerantie is volgens Tjeenk Willink niets anders dan het gevecht tussen de koopman en de dominee. Laat ik dat nu een hele mooie uitspraak vinden. Nederlanders waren tijdens de verzuiling van het politieke landschap in Nederland helemaal niet zo tolerant, maar ze moesten wel. Om allemaal te overleven, moest je de ander ook wat ruimte gunnen.

De radicalisering van de politiek in Nederland en het ‘zeggen wat je denkt’ draagt niet bij aan verdraagzaamheid en tolerantie. Hij is er dan ook geen fan van, nee natuurlijk niet, daar is de beste man veel te beschaafd voor!

Zoals hij stelt dat elke meerderheid ook rekening met de minderheid moet houden, daar zie je op dit moment helemaal niks van terug. Terwijl er niet eens een echte meerderheid is. Op dit moment heerst de grootste bek van Nederland en die laat alle anderen lijden en doen wat hij wil. Kortom. als dit over is, zal er een politieke afrekening komen. Zal niet fijn voor de grote bekken zijn. Maar ik kijk er naar uit. Ik heb liever weer een ‘samen’leving dan elk voor zich.

 

5 gedachten over “Herman Tjeenk Willink over radicalisering en tolerantie”

 1. Tjeenk Willink stelt dat elke meerderheid ook rekening met de minderheid moet houden. Hij ziet over het hoofd dat dit principe is afgeschaft bij het aantreden van het kabinet-Rutte.VVD en CDA waren het samen prima eens, maar haalden lang geen meerderheid (31+21=52 zetels). Met de PVV lukte het wel (+24=76 zetels), mits een fors gedeelte va het PVV-verkiezingsprogramma zou worden uitgevoerd. ‘De helft plus één, wij zijn de baas, dat is democratie’, was de conclusie van het VVD-CDA-PVV-kabinet. Het motto werd “Vrijheid en Verantwoordelijkheid”. De vrijheid zijn we aan het inleveren. De verantwoordelijkheid wordt gerealiseerd dankzij de oppositie, want de PVV gaat de verantwoordelijkheid uit de weg. ‘Moet kunnen’.

 2. Volgens GW tijdens de eerste SP-bashing na de peilingen:
  is het roepen in de oppositie makkelijker dan verantwoordelijkheid dragen. ”Meebesturen doet pijn. Wij hebben pijnlijke ombuigingen moeten accepteren.”
  Is dat niet de bullshit retoriek gelijk aan het CDA geleuter “in naam van het Vaderland nemen wij onze verantwoordelijkheid”? GW doet aan oude politiek als het hem uitkomt en doet aan non-politiek als het hem nog beter uitkomt. Opportunist in hart en nieren op kosten van de Nederlandse samenleving. (sorry maar deze phrase komt van de uitspraakspiegel van GW

 3. Er bestáát geen samenleving; heeft nooit bestaan. We leven niet anders dan in een klassenmaatschappij. Die maatschappij is nooit in staat geweest een fatsoenlijke samenleving te bewerkstelligen. De maatschappij heeft gefaald! Maar dat wilde ze ook, opdat de machtigen, de rijken, het voor het zeggen zouden blijven houden!

 4. dré oudman Schreef:

  Er bestáát geen samenleving

  dré oudman Schreef:

  De maatschappij heeft gefaald!

  Dan hebben wij met zijn allen gefaald. Maar hoe slecht een samenleving ook is, het is en blijft een samenleving. Én ‘de maatschappij’ ook dat zijn wij met zijn allen, dus helaas, allemaal gefaald. Zo voel ik het gelukkig niet, maar ben dan ook een aartsoptimist. 🙂

 5. Eigenlijk Tjeenk Willink zou misschien de beste keuze voor Premier in moeilijke tijden zijn.

Reacties zijn gesloten.