Herdenk Februaristaking 1941 – 25 februari 2019

De herdenking van de Februaristaking 1941 wordt jaarlijks gehouden op 25 februari. De herdenking begint om 16.45 uur; het defilé langs de Dokwerker is om 17.00 uur.

Nazmiye Oral. Foto: ©AJvdK

Tijdens de herdenking houdt burgemeester Femke Halsema een toespraak. Schrijfster en actrice Nazmiye Oral draagt gedichten voor. Theatermaker en zangeres Eva van Manen zingt een lied.

Zoals gebruikelijk komt er op het Jonas Daniël Meijerplein een tent met zitplaatsen voor moeilijk lopende mensen. Vooraf aanmelden is niet nodig. Ook is een doventolk aanwezig.

Bloemen en kransen

In de Mozes en Aäronkerk aan het aangrenzende Waterlooplein kunt u op 25 februari na 11.00 uur bloemstukken en kransen voor het defilé afgeven. Deze kunnen tot 17.00 uur weer opgehaald worden.

Wie is de Ander?

Tijdens de bezetting van 1940-1945 vormde de staking voor velen een bron van inspiratie. Nog altijd geeft de Februaristaking van 1941 een inspirerend en belangrijk signaal, waarbij opkomen voor een ander en waakzaamheid voor antisemitisme en elke andere vorm van discriminatie en racisme geboden is.
Hoe staat het er nu voor met de Ander? Met wie zijn we bereid samen te leven? En wat zijn we bereid hiervoor in te leveren? Journalist Lex Bohlmeijer (De Correspondent) interviewde Mardjan Seighali, directeur van Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF. Op 18 februari spreekt hij in De Balie met een bijzondere gast. Ook maakt hij een reportage van de herdenking.

Expositie in de Mozes en Aäronkerk

De fototentoonstelling IK, JIJ, HIJ, WIJ, JULLIE, ZIJ, over de razzia op het Jonas Daniël Meijerplein te zien op 25 februari. Een initiatief van cameraman en fotograaf Bernd Wouthuysen i.s.m. met fotograaf Daniël Koning en ontwerper Peter Jonker. Onder de foto’s zijn reacties van onder meer Ad van Liempt, Job Cohen, Katja Schuurman, Sylvana Simons, Natascha van Weezel te lezen.

Bron