Henk Bres retweet antisemitische cartoon

De – laten we het voorzichtig uitdrukken – ‘plebejische’  Haagse PVV-vertegenwoordiger Henk Bres veroorzaakte gisteren (weer eens) de nodige opschudding door een antisemitische cartoon over Mark Rutte te retweeten.

De foto is afkomstig van de facebook-pagina “IkStemOpDePVV” en toont Mark Rutte die in handboeien afgevoerd wordt door Donald Trump, Geert Wilders en een grijnzende Poetin.

Allemaal nog tot daar aan toe, maar op het t-shirt van Rutte zien we het hoofd van de Hongaars-Amerikaanse miljardair en filantroop George Soros, in het midden van een davidsster, het traditionele symbool van het Jodendom. De boodschap is duidelijk: Rutte is een pion van de krachten achter Het Grote Joodse Complot Om De Wereld Te Veroveren, een in extreemrechtse kringen nog steeds buitengewoon populaire complottheorie.

Soros is in rechtse kringen de gebeten hond, waarschijnlijk omdat hij én joods is én regelmatig forse donaties geeft aan links-liberale organisaties als Media Matters en het Centre for American Progress. Dat is overigens pas van recente datum. Tot 2003 doneerde Soros flinke bedragen aan de Republikeinen, die hem hogelijk waardeerden en zagen als een bondgenoot. Dat veranderde met de invasie van Irak, waar Soros fel tegen gekant was. Hij keerde zich af van de Republikeinen, wat leidde tot een intense haatcampagne op met name FOX NEWS, waar presentator Glenn Beck het bestond Soros te betitelen als een communistische samenzweerder, die er op uit zou zijn het kapitalistische vrije Westen te vernietigen. Dat Soros juist anticommunistische organisaties in het Oostblok had gesteund, werd door Beck onder de tafel geveegd.

De door Beck en Fox News geïnitieerde haatcampagne heeft inmiddels ronduit angstaanjagende vormen aangenomen. Zo wordt in rechtse kringen beweerd dat de in 1930 geboren Soros met de nazi’s gecollaboreerd zou hebben en zelfs lid zou zijn geweest van de SS.

Soros’organisaties zijn inmiddels in Rusland verboden en de in extreemrechtse kringen buitengewoon populaire Hongaarse president Orban – die in zijn jonge jaren nota bene financieel gesteund werd door Soros – voert al jaren campagne tegen de joods-Amerikaanse financier, die er door hem van wordt beschuldigd Europa te willen vernietigen door middel van massaimmigratie. Uiteraard is het allemaal volslagen krankzinnig, maar dat mag de pret niet drukken.

Opvallend genoeg worden de aanvallen op Soros vrijwel altijd genegeerd door zionistische propagandaclubs als het CIDI. Opvallend, maar niet verrassend: de complottheorieën over Soros worden onderschreven door de Israëlische premier Netanyahu. Extreemrechts en Likoed-zionisten hebben elkaar jaren geleden al gevonden in een gezamenlijke afkeer van moslims en liefde voor Israël als bolwerk tegen de Arabische/islamitische horden. Extreemrechtse twitteraars die trots melden ‘fan van Israël’ te zijn, zien er ook geen been in antisemitische complottheorieën te verspreiden. Daarbij worden ze zelden teruggefloten door het CIDI, dat bij antisemitische oprispingen door extreemrechts bij voorkeur de andere kant opkijkt. Met het koppelen van Soros aan de davidsster – ook terug te vinden in de Israëlische nationale vlag – ging Bres blijkbaar te ver:


Hopelijk spreekt het CIDI zich voortaan óók uit tegen anti-Soros tweets waar het antisemitisme wat minder opzichtig van afdruipt, maar ik zal mijn adem niet inhouden terwijl ik daarop wacht.

En Bres zelf? Die is zich van geen kwaad bewust: