Heksenjacht Trump op klimaatexperts?

Donald Trumps Transitie Team heeft een 74 vragen tellende vragenlijst doen rondgaan op het Ministerie van Energie, waarin onder andere naar de namen van werknemers wordt gevraagd die gedurende de laatste vijf jaar lezingen over het klimaat hebben bijgewoond. Tevens wordt erin gevraagd naar namen van alle free-lancers die aanwezig waren bij die bijeenkomsten en alle emails en documenten die van belang waren bij het bereiken van de doelen van Obama’s Climate Action Plan.

Deze vragenlijst heeft bezordheid gewekt over een eventuele heksenjacht op ambtenaren die sympathiek staan ten aanzien van maatregeln om klimaatverandering tegen te gaan.
Immers, Trump zelf ontkent dat er van zoiets sprake zou zijn – hij denkt dat het een Chinese hoax is bedoeld om de Amerikaanse economie te schaden – en als hoofd van de Environmental Protection Agency heeft hij dan ook Scott Pruitt aangesteld. Pruitt is een prominent klimaatontkenner, en voerde zelfs een rechtszaak tegen de EPA.

De vragenlijst bestrijkt een brede verzameling onderwerpen en activiteiten. De Energy Information Administration, de statistische afdeling, werd onder andere gevraagd te verantwoorden waarom zij de kooldioxide-uitstoot van de VS meenden te moeten meten. En of hun voorspellingen wellicht niet de toekomstige gas- en olieproductie van de VS onderschatten.

Wellicht kunnen we Erdoganachtige praktijken tegemoet zien onder de regering Trump, als hij althans niet nog voor zijn inauguratie opzij gezet wordt wegens hoogverraad aan de Russen of iets dergelijks.

Bij The Independent kunt u meer details lezen.