Harde kern FC Den Bosch bewijst: Zwarte Piet is racistisch

De wedstrijd Den Bosch-Excelsior werd gisteren tijdelijk stil gelegd nadat supporters van de thuisclub Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira met racistische spreekkoren probeerden te intimideren. 


Steeds wanneer Moreira de bal had kreeg hij termen als ‘k-neger’, k-zwarte’, en ‘katoenplukker’ naar zijn hoofd geslingerd. Uiteraard maakten ook liedjes over Zwarte Piet deel uit van het Bossche repertoire. Blijkbaar was iemand even vergeten de harde kern te vertellen dat je geacht wordt net te doen alsof Zwarte Piet géén racistische karikatuur is. Als een verrassing kwamen de spreekkoren en liedjes overigens niet:  eerder op dag had de aanhang van Den Bosch tijdens de intocht van Sinterklaas al luidkeels uiting gegeven aan haar liefde voor Piet. Een woedende Moreira wilde het veld verlaten, waarop scheidsrechter Laurens Gerrets besloot het duel te staken. Tien minuten later werd de wedstrijd hervat. Het duel eindigde in 3-3. Moreira scoorde één van de doelpunten.

Uiteraard was Moreira na afloop nog steeds kwaad:

De reactie van Den Bosch was beschamend. Volgens de club was er geen sprake van racisme – wanneer k-neger óók al racistisch is, kun je volgens FC Den Bosch álles wel racistisch noemen -,  moest Moreira niet zeuren en was FC Den Bosch het échte slachtoffer van deze rel:

Helemaal bont maakte Den Bosch-trainer Erik van der Ven het. De Bossche trainer bestond het Moreira te betitelen als een ‘zielig mannetje’.

Inmiddels zijn zowel club als trainer op hun schreden teruggekeerd. Nadat op sociale media  een storm van kritiek opstak, besloot Den Bosch alsnog een onderzoek in te stellen naar de gebeurtenissen. Van der Ven op zijn beurt was natuurlijk verkeerd begrepen, had het allemaal heel anders bedoeld en was vanaf de allereerste seconde volledig solidair geweest met Moreira.

Het is eigenlijk voor het eerst dat racistische incidenten rond het voetbalveld serieus worden genomen. Meestal kijken clubs bij voorkeur de andere kant op en wordt alles met de mantel der liefde bedekt. FC Den Bosch probeerde dat gisteren ook te doen, maar dat draaide dus uit op een spectaculaire mislukking.

De remedie ligt voor de hand: de wedstrijd staken en overspelen zonder publiek. Bij herhaling: punten in mindering brengen. Structureel probleem bij een bepaalde club: club uit de competitie halen. Anno 2019 hebben clubs niet langer het excuus dat ze de boosdoeners niet kunnen achterhalen. Treed je als club niet op tegen mensen in je stadion die vrolijk de Hitlergroet brengen en het alt-right gebaar maken (zie hieronder), dan vertoon je als club verwijtbaar gedrag dat consequenties dient te hebben.


Inmiddels heeft ook international Memphis Depay  zich uitgesproken over de gebeurtenissen in Den Bosch. Hopelijk volgen meer topspelers dat voorbeeld – en dan bij voorkeur ook de witte topspelers.