Hamburg: Grimmige, grootse uren en dagen

Hamburg beleeft grimmige, grootse uren en dagen. Als de autoriteiten hebben gedacht dat dreigementen, intimidatie grenscontroles en het in stelling brengen van 20.000 zwaarbewapende politieagenten de aangekondigde acties zouden weten te voorkomen via afschrikking en/of zou weten te smoren via repressie, dan hebben de autoriteiten bepaald een inschattingsfout gemaakt. Ik trouwens ook. Demonstraties tegen de G20-bijeenkomst zijn omvangrijker en hardnekkiger dan ik had verwacht. Goed!

Het gaat goed, daar in Hamburg, hoe hoog de prijs in termen van politiegeweld, arrestanten en verwondingen van demonstranten ook is. De politie leed duidelijk verlies van controle op de Hamburgse straten. De straten waren tijdelijk niet in handen van de Duitse oproerpolitie. De straten van Hamburg waren urenlang minstens omstreden gebied. Dat was duidelijk niet hoe de politie het had gewild. “Op de straten van Hamburg zijn wij de enige autoriteit”, aldus Ralf Martin Meyer, politiechef, van te voren. Nee dus. Mooi niet. Dat bleek.

Op 5 juli was en een grote street rave – een optocht van dansende mensen, begeleid door stevig dreunende muziek. Zo demonstreerden mensen vooral levenslust tegen de G20 en hun levensvijandige kapitalistische stelsel. Twintigduizend mensen deden mee. De politie hield min of meer afstand, totdat de aantallen mensen kleiner werden tegen het einde. Toen begonnen arrestatieteams toe te slaan en mensen aan te vallen. De politie liet zien dat ze haar best ging doen om demonstranten zeer kort te houden.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: ravotr