Halsema trekt scheet over ‘boerkaverbod’ weer in

De Amsterdamse burgemeester Halsma heeft zoals verwacht bij het eerste tegenwindje haar scheet over het niet handhaven van het boerkaverbod weer ingetrokken. Volgens de Amsterdamse burgermoeder berust het allemaal op een misverstand.

Femke Halsema in Nijmegen.
Arno van den Tillaart from Eindhoven, Netherlands

Vorige week vrijdag zei Halsema het boerkaverbod niet te zullen handhaven omdat de Amsterdamse politie wel wat beters te doen heeft dan op vrouwen te jagen die hun gezicht bedekken. Halsema’s uitspraken leidden uiteraard tot grote woede bij het fascistische legioen. De PVV eiste het aftreden van Halsema en ook de PVV-fractie in de Noord-Hollandse Staten ging volledig over de rooie.

Blijkbaar was dat voor Halsema aanleiding rap op haar schreden terug te keren. Volgens Halsema zal de wet ook in Amsterdam gehandhaafd worden. De stad gaat alleen geen prioriteit geven aan handhaving – wat overigens in de praktijk op hetzelfde neer zal komen.

Het ‘boerkaverbod’ verbiedt het dragen van gezichtsbedekkende kleding in onderwijs- en zorginstellingen, overheidsgebouwen en het openbaar vervoer. De wet is in juli door de Eerste Kamer aangenomen, maar moet nog in werking treden. Dat wordt op zijn vroegst in de zomer van 2020 verwacht.

Nederland is overigens niet het enige land met een ‘boerkaverbod’. (Gedeeltelijke) verboden op gezichtsbedekkende kleding gelden ook in o.a. België en Duitsland.