Haatzaaier Duk heeft weer een nieuwe spreekbuis aangeboord: Ruud Koopmans

img_20170104_163246_processed
Ruud Koopmans

Dat het AD aan Wierd een hele goeie heeft als het aankomt op het verspreiden van baarlijke nonsens rondom moslims, de islam, en de verworvenheden van onze superieure westerse cultuur mag inmiddels genoegzaam bekend zijn. Vandaag maakt hij het echter weer eens heel bont: met Ruud Koopmans haalt hij er de zoveelste bevooroordeelde “wetenschapper” bij die vanuit zijn eigen angst en haat redenerend een beschaafd cachet mag geven aan ouderwetse haat voor DE ANDER.

Koopmans, die in Duitsland omstreden is vanwege het feit dat hij een van die mensen is die denkt dat iedereen die religieus streng in de leer is meteen een bloeddorstige fanatiekeling is (in het artikel wordt weer gesproken over 45% “fundamentalisten” onder Nederlanders van Turkse en Marokkaanse komaf) en dus mag worden  afgeserveerd als gevaar voor het Westen, krijgt van Duk alle ruimte om zijn polariserende en omstreden standpunten als waren het vaststaande feiten te verkondigen.

Het AD heeft door het aannemen van Duk als vaste commentator duidelijk gemaakt dat wat deze krant betreft de enige stemmen die nog te horen moeten zijn van rechts-extremistische radicalen afkomstig zijn. En dan liefst van die radicalen die op het eerste gezicht voor redelijke mensen door kunnen gaan.

Dit is namelijk een strategie die de zelf grondig geradicaliseerde Duk perfect beheerst: klinken alsof je redelijk bent, maar ondertussen de meest walgelijke nonsens verkondigen. Doen alsof je wijst op de problemen die voortkomen uit een immigratiepolitiek die niet streng genoeg is, maar intussen het vuurtje van populistische vreemdelingenhaat opstoken door er maar op te blijven wijze dat de islam gewelddadig zou zijn. Alsof die religie daar het alleenrecht op zou hebben.

Het meest vervelende hier is dat een man als Koopmans in een andere context wel degelijk een belangrijke rol heeft in het vergaren en verspreiden van informatie: zijn onderzoeken zijn waardevol voor medewetenschappers. Die kunnen immers de onderzoeksmethodiek en ingebakken vooroordelen op waarde schatten. Maar door zich door Duk voor het racistische karretje te laten spannen heeft hij zich volledig ten dienste gesteld van een gehaaide propagandist voor rassenhaat en radicalisering van het AD-lezend publiek.

Zonde.

1 gedachte over “Haatzaaier Duk heeft weer een nieuwe spreekbuis aangeboord: Ruud Koopmans”

  1. Pingback: Hee, rechtse rakkers: kritiek is normaal! | Krapuul

Reacties zijn gesloten.