Haaretz en de geloofwaardigheid van de Israelische journalistiek

Veel mensen beschouwen Haaretz als ‘de’ Israelische kwaliteitskrant Maar wat te denken van het volgende:Dinsdag meldde de krant dat de Egyptische president Morsi overweegt veranderingen aan te brengen in het vredesverdrag met Israel. Dat lijkt geen onverwacht nieuws. Egypte is namelijk allang ontevreden over de clausule die de Egyptische troepensterkte in de Sinai beperkt. Maar wel vreemd dat dit nergens in Egypte werd gemeld. Ook niet in de door Haaretz genoemde bron, de krant Al-Masry al-Youm..

Diezelfde dinsdag bracht Haaretz bovendien het bericht dat Maher al-Assad, de broer van de Syrische president en leider van de meest regeringsgetrouwe Syrische troepen, na de bomaanslag van juli in Damascus  beide benen heeft moeten missen en vecht voor zijn leven. Bron voor deze exclusieve primeur was een interview van de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Bogdanow met de Saoedische krant Al-Watan. Helaas voor Haaretz ontkende het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken een dag later dat Bogdanow überhaupt met Al-Watan had gesproken.

Vandaag, woensdag, had Haaretz weer ander verrassend nieuws: President Morsy zou de Egyptische legertop de laan uit hebben gestuurd omdat hem gebleken was dat er een plan bestond om hem te vermoorden. Ook dit nieuws werd verder nergens ter wereld  gemeld. 

Natuurlijk, Haaretz is van de Israelische media nog wel de meest complete krant, niet in de laatste plaats omdat hij als enige regelmatig kritische geluiden laat horen in een tijd waarin nationalisme en chauvinisme overal de boventoon voeren. Maar dit soort overdreven jagen op exclusieve nieuwtjes accentueert alleen maar het pijnlijke feit dat Israel eigenlijk geen toegang heeft tot Arabische nieuwsbronnen. Het doet de geloofwaardigheid van de krant geen goed.

Verscheen eerder op abu-pessoptimist. Auteur: Martin Hijmans