Haalt May mei?

Het Brexit-debat woedt dag in dag uit in het Verenigd Koninkrijk. Geen wonder, voor de Britten hangt er in de komende jaren dan ook ontzettend veel van af. Maar ook niet-Britten doen regelmatig een duit in het zakje. Vanzelfsprekend, voor de rest van de inwoners van de EU is Brexit ook in hoge mate bepalend voor de toekomstige Europese politiek.

Analyses van het referendum laten zien dat jongeren overwegend tegen Brexit stemden en ouderen ervoor. Zo wilde volgens Lord Ashcrofts exit-poll 73 procent van de 18-24 jarigen bij de EU blijven. Van de 65-plussers verkoos 60 procent de EU te verlaten. De Poolse ex-vicepremier Jacek Rostowski heeft nu een bijdehante gevolgtrekking gemaakt. Die verklaart mede de haast van de Britse premier Theresa May met Brexit. Hij heeft bedacht dat er ieder jaar circa 150.000 meer ‘vertrekkers’ doodgaan dan ‘blijvers’. Bovendien komen er ieder jaar ongeveer 150.000 nieuwe kiesgerechtigden meer bij die in het blijf-kamp zitten. Op basis van deze cijfers alleen overvleugelt het blijf-kamp het vertrek-kamp in 2020. Met andere woorden: bij Brexit won het verleden het vooralsnog van de toekomst. Het is natuurlijk onmogelijk dat het verleden het van de toekomst kan blijven winnen. Vandaar dat voordat de omslag plaatsvindt de Britse premier Groot-Brittannië uit de EU wil hebben. Ongetwijfeld zal May mei wel halen maar het niet veel langer rekken, concludeert Rostowski tenslotte met een knipoog.

Natuurlijk spelen er veel meer factoren mee dan alleen leeftijd. Op grond van alleen deze gegevens over leeftijdsopbouw valt geen echte conclusie te trekken. Het is slechts een nuttig gedachte-experiment. Rostowski zelf verwacht dat veel mensen zich op een bepaald moment gaan realiseren dat het een onmogelijke opgave is om een ‘beste deal’ voor het VK te bereiken. Een deal moet niet alleen goed zijn voor de Britten en de EU overall, maar voor iedere lidstaat van de EU. Indien dat laatste niet zo is, volgt een veto van het een of andere EU-land.