Haagse college van B&W gevallen

VVD, D66 en GL hebben de stekker uit het Haagse college van B&W getrokken. Aanleiding is het corruptieonderzoek naar wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui. Beiden zijn lid van Groep de Mos, een afplitsing van de PVV.

De rijksrecherche viel gisteren het stadhuis binnen en doorzocht de werkkamers van de twee wethouders. Ook de woningen van De Mos en Guernaoui werden doorzocht, evenals de werkkamers van enkele ambtenaren. Beide (ex)-wethouders worden door het OM verdacht van ambtelijke corruptie en het schenden van het ambtsgeheim door tegen betaling vergunningen te regelen voor Haagse bedrijven.

De Mos en Guernaoui legden gisteren hun functie neer, maar zeiden zich “niet te herkennen in de beschuldigingen”. Naar eigen zeggen hebben ze altijd naar eer en geweten gehandeld.

De voormalige coalitiepartners geloven daar dus niks van: “Het stadsbestuur heeft op het gebied van integriteit een voorbeeldrol, en die kunnen we in de huidige samenstelling van de coalitie niet waarmaken naar de stad”.

Vanavond overlegt de Haagse gemeenteraad hoe het nu verder moet. De coalitie is haar meerderheid kwijt, dus andere partijen zullen aan moeten schuiven. Vermoedelijk worden dat CDA en PvdA. Ook de linksige Haagse Stadspartij is een optie.

Bron: AD