De Grote Ontrafeling is begonnen

De laatste maanden krijg ik steeds vaker het gevoel dat er iets aan het veranderen is in de manier waarop het Kapitalisme probeert te overleven. Dat dit verderfelijke systeem niet veel langer meer zou kunnen bestaan was al duidelijk, de mogelijkheden om te groeien zijn uitgeput en de boel zakt weer eens als een mislukte plumpudding in elkaar. Wereldwijd en sneller dan ik ooit voor mogelijk hield, maar in het verloop van de geschiedenis geen unicum, dit gaat al zo sinds de verstedelijking sinds het jaar 1000 ongeveer.

Dat het systeem economisch niet meer werkt is overal al langer te zien, maar ik zie nu ook in het gedrag van veel mensen een kentering: vrijwel iedereen raakt de kluts kwijt en mensen beginnen steeds vaker malle dingen te roepen en te doen waar kop noch staart meer aan te ontdekken valt. Geen beginnen aan om daar nog logica in te ontdekken, maar ook dát had ik verwacht.

Dit rare stuurloze gedrag is niet vreemd, de overheden weten het zelf ook niet meer. Allerlei bestuurssystemen falen, er wordt geprobeerd her en der nog wat noodverbanden aan te leggen maar dat kan je maar een tijdje blijven doen. Dit lijkt misschien een voleinding van de natte liberale droom, maar is het zeer zeker niet. Ook bij hen glipt het politieke doel uit de vingers. De wal keert het schip, een losgeslagen volk valt niet te besturen, het trekt zich nergens meer iets van aan. Liberalen, maar die niet alleen, willen controleren en de baas zijn over de maatschappij. Dat kan niet meer als de middelen daartoe niet langer werken en als een volk in de war is, die mensen beheers je niet meer.  Drones, internetgesnuffel en blauw op straat zoveel ze willen zal niet helpen de massa in de hand te houden.

Dit is een moeilijke tijd. De grootste uitdaging ligt in het blijven proberen helder te denken. Te midden van “gekken” moet je oppassen zelf niet ook “gek” te worden, daar heb ik al bijna een dagtaak aan. Ik haak snel af als ik voel in de lawine van gebeurtenissen meegesleurd te worden. Ik doe niet mee, althans dat probeer ik, en blijf denken aan hoe het veranderen van deze puinhoop naar socialisme mogelijk is.

Sterker dan ooit voel ik hoe Anarchisme een oplossing zou kunnen zijn, deze krisis biedt ook kansen. Naast het verdwijnen van de “fabric of society” gebeurt er iets anders: mensen zoeken een nieuwe richting, zijn het beu, zat, roepen: HO ! Genoeg zo !

Uiteraard hoor je de grootste schreeuwers het eerst, maar het is mijns inziens een veel breder gedragen gevoel dat het wel mooi is geweest nu, en nee, dit luidt niet een nóg ergere dictatuur in. Het zal nog wel een tijd doorgaan deze verwarring, maar we hebben het ergste bijna gehad. Volhouden dus.

8 gedachten over “De Grote Ontrafeling is begonnen”

 1. Als dit interview “spiral” gaat, is er echt méér aan de hand ja. Ik voel het ook, en het is anders dan Occupy dit keer.

 2. De ‘gekkies’ van occupy bleken helemaal nog niet zo gek nog niet. Interessante ontwikkeling is mogelijke invoering van het basisinkomen in Zwitserland (komt per referendum in stemming). Zou zoiets niet ook voor Europa kunnen? Iedereen vanaf 18 jaar 1000 euro in de maand, zonder enige controle, zie verder maar wat je doet? Kijken wat een enorme boost dat kan zijn voor de economie.
  En dan natuurlijk verder alle subsidieregeltjes (huursubsidie, hypotheekaftrek, bijstand, ww en wachtgeld) afschaffen, waardoor de overheid enorm kan bezuinigen op administratieve lasten. Lijkt mij een boeiend experiment. Zie ook het artikel hierover op decorrespondent.nl

 3. @3Krek:

  Weet je, ik vind het basisinkomen geen goed idee als er verder geen fundamentele veranderingen komen. Misschien tijdelijk als een soort overgang, dat weet ik niet.
  Maar 1000 euro is wel weinig zeg, daar kan je je vaste lasten niet eens van betalen als je een huurwoning hebt, energie, ziekenfonds en kleding. Dan moet je ook nog eten lijkt me ; ).

  Verder heeft Occupy wel degelijk zin gehad en nog. Het werkt door, ik geloof niet dat iets zomaar verdwijnt, het heeft bij veel mensen iets wakker gemaakt. Een fase naar de bewustwording van de toestand om het zo eens heel algemeen te zeggen. Het is eigen aan een beweging.

 4. @4 een onvoorwaardelijk basis inkomen is zelf een fundamentele verandering. Wie weet wat zich daaruit ontwikkelt.
  1000 euro is te weinig, daarom wordt 2000 vaker genoemd
  http://www.z24.nl/geld/zou-jij-werken-met-een-uitkering-van-2000-euro-per-maand-393352

  Het idee leeft, ik hoop op een spoedige levensvatbare uitvoering. het zou veel problemen oplossen
  http://www.demorgen.be/dm/nl/2462/Standpunt/article/detail/1729098/2013/10/25/Een-samenleving-zonder-stress-door-inkomensonzekerheid-lijkt-gezonder-en-welvarender-te-zijn.dhtml
  ook heel leesbaar
  https://decorrespondent.nl/10/waarom-we-iedereen-gratis-geld-moeten-geven/384450-0b1c02bd

 5. een onvoorwaardelijk basisinkomen en de afschaffing van honderden bureaucraten wordt natuurlijk een ramp voor de praatsocialisten arbeideropvoeders en tallozen die veel vergaderen.
  Maar ook het kapitalisme kan niet langer ons dwingen want naast je basis ga je natuurlijk van alles doen, hetzy betaalt hetzy onbetaald.

 6. In Zwitserland spreken ze van 2800 CHF per persoon. Ik ging er van uit dat je met een stel voor 2000 euro wel rond kon komen. Maar goed, de precieze hoogte doet er niet toe. Het moet voldoende zijn om gezond van te kunnen leven.
  Dat stuk in de Correspondent is zeer overtuigend.

  Het is raar dat er zoveel maatregelen zijn die heel logisch lijken (en ook zijn!), die desondanks niet genomen worden. Er is een goedkope pil die écht werkt tegen verslaving, maar die wordt niet gratis aan verslaafden verstrekt. Legalisering van cannabis heeft eigenlijk alleen maar voordelen, maar we blijven doormodderen.

 7. in de anarchistische broschure: “Het rechtop luiheid”
  uit 1840 wordt erop gewezen dat het kapitalisme elke 11 a 12 jaar een kleine crisis kent maar elke 50 tot 60jaar een grote.

  Voordat Stalin de econoom Kondratief naar een dwangarbeiderskamp stuurde, had deze heer een en ander gedocumenteerd, doch onvoorzichtig zei hy:
  Het kapitalisme vindt altyd methoden om dit te overleven.

  Na wasmachines, autoos en opgefokte huispryzen is nu Groen, groener groensthet nieuwe Voertuig waarmee het Grootkapitaal zyn winsten zal vergroten…..

Reacties zijn gesloten.