Grootste staking uit de geschiedenis in Brazilië

Uit het zicht van de Nederlandse media, zij het niet van Nederlandstalige media – Suriname is een buurland -: algemene staking in Brazilië, gisteren 28 april. Brazilië heeft een putschistisch regime in de nieuwe stijl, geen gezonnebrilde gorilla’s maar keurige D66-achtige “hervormers” die door een administratieve maatregel de zittende regering afzetten om het neoliberalisme ruim baan te geven.

In veel grote steden in Brazilië is het openbare leven vrijdag 28 april 2017 goeddeels tot stilstand gekomen door een landelijke staking tegen het bezuinigingsbeleid van president Michel Temer. Bussen en treinen reden op veel plaatsen niet en fabrieken, bedrijven en scholen bleven gesloten. In São Paulo, Rio de Janeiro en andere metropolen wierpen betogers barricades van brandende autobanden op om snelwegen en toegangswegen tot luchthavens te blokkeren. Op verschillende plaatsen kwam het tot botsingen met de politie.

Het is de eerste grote staking in Brazilië in meer dan twintig jaar.

Vakbonden en andere groepen protesteren tegen plannen om de arbeidsregels te versoepelen en de sociale zekerheid te hervormen. Veel Brazilianen zullen hierdoor langer moeten doorwerken voordat zij met pensioen kunnen.

Bron.
Of de grootste (algemene) staking uit de geschiedenis van het land het regime ook echt wegkrijgt is nog de vraag.

1 gedachte over “Grootste staking uit de geschiedenis in Brazilië”

  1. Pingback: Protesten in Brazilië | Krapuul

Reacties zijn gesloten.