Grootste Australische Aboriginalsleider overlijdt in Arnhemland

In Australië is één van de bekendste leiders van de Aboriginals gestorven. Het gaat om Gumatj-clanleider Galarrwuy Yunupingu (30 juni 1948-3 april 2023), die in 1978 werd uitgeroepen tot Australiër van het jaar. Hij was langdurig voorzitter van de Northern Land Council. Hij stierf in het gebied van zijn volk, ook bekend als het zg. ‘Arnhem-land’.

Vandaag schreef de Australische premier Albanese op zijn officiële site:

“Yunupingu walked in two worlds with authority, power and grace, and he worked to make them whole — together. What he could see was not the reinvention of Australia, but the realisation of a greater one. With his passing, consider what we have lost. A leader. A statesman.  A painter. A dancer. A singer and musician who always carried his father’s clapsticks and felt the power they carried within them. Australian of the Year in 1978. Member of the Order of Australia. National treasure. A remarkable member of a remarkable family. A great Yolngu man. A great Australian.”

Yunupingu had geleidelijk steeds grotere politieke invloed, waarbij premiers van beide zijden van de politiek de afgelopen decennia hem om advies vroegen. Onder hen ook de huidige premier Anthony Albanese.  In 2015 ontving Yunupingu van de Universiteit van Melbourne een eredoctoraat in de rechten, als erkenning voor zijn “meedogenloze strijd voor landrechten en pleitbezorging voor de keuzevrijheid van zijn volk”.

In 2019 eiste hij namens zijn volk een schadevergoeding van $ 700 miljoen van het Britse Gemenebest voor de verwerving in 1969 van land op het schiereiland Gove, dat de locatie werd van een mijn van Nabalco. Jaren daarvoor nam hij deel aan de mislukte Gove-landrechtenzaak tegen de mijn, die uiteindelijk in 2007 werd overgenomen door multinational Rio Tinto.

Samen met zijn vader hielp Yunupingu ook bij het opstellen van de Yirrkala Bark-petitie, die in 1963 naar het Australische parlement werd gestuurd om het eigendom van het land door de Yolngu-bevolking te bevestigen.

De Yothu Yindi Foundation, die het grote jaarlijkse Aboriginal-Garma-festival organiseert, liet aan de pers weten dat zij rouwde om “een reus van de natie”.

Yunupingu had vier vrouwen, 12 kinderen en vele kleinkinderen en achterkleinkinderen.

Arnhemland is genoemd naar het schip van de Nederlandse kapitein Willem Joosten van Colster, die er in 1623 aan land ging. Het ligt pal in het noorden van Australië. Er zijn voorwerpen gevonden van 35.000 jaar oud. Rotstekeningen zijn voorlopig gedateerd op 10.000 jaar.

– Uitgelichte afbeelding: By Unknown – Library & Archives NT – https://hdl.handle.net/10070/312999, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=130313515