Groot welkomstfeest voor vluchtelingen in Heidenau

Heidenau2jrs
Foto: Alternative Dresden News

Antifascisten hebben gisteren  samen met vluchtelingen  een groot straatfeest gevierd in het  nabij Dresden gelegen stadje Heidenau. Een week geleden vielen neonazi’s in Heidenau een asielzoekerscentrum aan, daarbij luidkeels toegejuicht door een al even racistische kleinburgerlijke meute.  De politie greep pas in toen antifascisten een paar dagen later in Heidenau demonstreerden – door de antifascisten aan te vallen.

heidenaujrs
Foto: Alternative Dresden News

Na de rellen gold in Heidenau een samenscholingsverbod, maar dat werd gisteren tegen de verwachting in tijdelijk opgeheven om het welkomstfeest doorgang te kunnen laten vinden. Het feest verliep in een puike sfeer, ongeregeldheden hebben zich niet voorgedaan. Nazi’s lieten zich,  op een paar uitzonderingen na, niet zien. Bij een tegenbetoging waartoe extreemrechtse bewegingen hadden opgeroepen, kwamen nog geen 100 mensen opdagen. De stemming dreigde even om te slaan toen CDU-politicus Markus Ulbig meende ook een bijdrage aan de feestvreugde te moeten leveren, maar nadat men hem vriendelijk doch beslist duidelijk had gemaakt dat hij niet welkom was, vertrok Ulbig uit eigen beweging.

De burgemeester van Heidenau, Jürgen Opitz,  is inmiddels bedreigd door het  extreemrechtse gespuis. Opitz heeft openlijk zijn steun aan de vluchtelingen betuigd, iets wat hem door extreemrechts niet in dank wordt afgenomen.  Bij het openen van de post vond zijn vrouw een brief met aan Opitz gerichte dreigementen.

 

Meer foto’s van het feest vind je op de FB-pagina van Alternative Dresden News