Groot-Brittannië wil geen verbod clusterbommen tegen Jemen

Groot-Brittannië, Canada en Australië willen aanpassingen van de internationale Conventie over Clustermunitie. Volgens hen moet het gebruik van clusterbommen in sommige landen verboden worden, maar niet in alle. Critici veroordelen deze dubbele standaard.

De Conventie over Clustermunitie (CCM Convention on Cluster Munition) van 2008 houdt een verbod in op het gebruik van deze dodelijke wapens. Daar zijn twee belangrijke redenen voor: draagraketten vervoeren niet één grote bom maar verspreiden kleine bommen over een grote oppervlakte en heel wat die bommetjes ontploffen niet onmiddellijk en maken later nog veel burgerslachtoffers kan maken, lang nadat de conflicten al zijn beëindigd.

Tot augustus 2015 waren 95 landen lid van de CCM, 22 landen hebben het verdrag reeds ondertekend maar hun parlement heeft het nog niet geratificeerd. Tijdens de eerste CCM-Herzieningsconferentie van 7 tot 11 september 2015 in de Kroatische stad Dubrovnik (Kroatië), drukten drie lidstaten bedenkingen uit over het akkoord.

Groot-Brittannië, Canada en Australië argumenteren dat het onderschrijven van een tekst die het gebruik van clusterbommen veroordeelt, belet om gezamenlijke militaire operaties te houden met landen die de CCM-Conventie niet ondertekenden.

Groot-Brittannië veroordeelde in 2015 reeds het gebruik van clusterbommen in Soedan, Syrië en Oekraïne maar weigert het gebruik van deze wapens te verbieden of te veroordelen in Jemen, dat door een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië wordt aangevallen. Saoedi-Arabië is een zeer lucratieve klant is van Groot-Brittannië dat reeds miljarden euros aan gevechtsvliegtuigen en ander wapentuig leverde aan de oliestaat.
(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be