#StandingRock: Groen licht voor hervatting aanleg DALP

De aanleg van de Dakota Access Pipeline (DAP) zal binnenkort worden hervat. Twee maanden geleden droeg Obama het geniekorps van het leger (Army Corps of Engineers) op de gevolgen voor het milieu van de DAP te onderzoeken. Het geniekorps heeft het onderzoek inmiddels afgerond en komt tot de conclusie dat de aanleg – onder voorwaarden – door kan gaan.

Dakota_Access_Pipeline_-Elder_Addressing_Crowd-
Een stamoudste spreekt betogers toe. Foto: Wikipedia

De DAP is een pijpleiding die schalie-olie transporteert van North-Dakota naar het zuiden van Illinois. De pijpleiding loopt deels door grond die volgens een uit 1851 stammend verdrag toebehoort aan de Sioux. De route van de pijpleiding is vrijwel identiek aan de Keystone XL Pipeline, die in 2015 gevetood werd door Obama. Tegen de aanleg van de pijpleiding werd langdurig en fel geprotesteerd door de Standing Rock Sioux, milieu-organisaties en boeren. In september vorig jaar zetten medewerkers van een particulier beveiligingsbedrijf honden en pepperspray in tegen actievoerders. De politie wilde daar niet voor onder doen en zette op haar beurt rubberkogels, schokgranaten en waterkanonnen in.

Uiteindelijk zag Obama zich gedwongen het geniekorps te vragen een milieueffectrapportage op te stellen. De betogers zijn in afwachting van die rapportage gewoon blijven zitten, niemand van hen vertrouwde Donald Trump, die persoonlijk heeft geïnvesteerd in het uitvoerend bedrijf Energy Transfer Partners. Tot niemands verrassing vaardigde Drumpf twee weken geleden een decreet tot versnelde aanlegging van de pijpleiding uit. De actievoerders hebben inmiddels aangegeven zich niet gewonnen te zullen geven. Woordvoerder Tom Goldtooth van het Indigenous Environmental Network verklaarde dat: “…Trump zijn pijpleiding niet zonder verzet aan kan leggen….Verwacht massaal verzet dat veel verder gaat dan wat Trump tot nu toe heeft gezien”.

En Drumpf zélf? Volgens hém is er niks aan de hand en vindt letterlijk iedereen het een prachtig plan.

Bron: EcoWatch