Groeiend verzet tegen fracking-plannen Spaanse regering

De Spaanse conservatieve regering onder leiding van Mariano Rajoy wil gas ontginnen door fracking. Daar komt steeds meer verzet tegen van de bevolking.

Bij ‘fracking (Engelstalig neologisme, afkorting van hydraulic fracturing, letterlijk ‘verbrijzelen onder druk’) worden water en chemicaliën onder grote druk in de grond gepompt om het bodemgesteente te breken en zo vrijkomend gas te winnen. Wereldwijd is deze zwaar vervuilende techniek aan een razendsnelle opmars bezig.
Aanvragen voor verkenning

De Spaanse regering heeft ook grote interesse. Ze kende tot nu nog geen exploitatievergunning toe, maar er kwamen wel al 70 aanvragen voor ‘onderzoek’ en 62 voor ‘verkenning’ binnen, zegt het Spaanse ministerie van Industrie en Energie.

In de gebieden waar gasexploitaitie door fracking wordt gepland, groeit het verzet. In het begin van mei 2015 betoogden vierduizend mensen in het stadje Medina de Pomar, in het noorden van het land, halfweg tussen de steden Burgos en Bilbao. De betogers eisen dat de overheid de verkennende boringen verbiedt. Begin 2014 werd in de noordelijke regio Cantabria een licentie voor verkenning ingetrokken na aanhoudend protest, zegt Carmen González van de Asamblea Antifracking Cantabria. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be