Voor vluchtelingen die in Griekenland zitten is de dreiging van deportatie een stuk kleiner geworden nu een Griekse beroepscommissie heeft beslist dat een Syrische vluchteling niet terug gestuurd mag worden naar Turkije. Het mensonterende akkoord tussen de EU en Turkije waarbij het de bedoeling was om duizenden in Griekenland aangekomen vluchtelingen terug te sturen naar Turkije is hiermee op losse schroeven komen te staan.
Volgens de beroepscommissie voldoet Turkije bij de opvang van vluchtelingen niet aan de Geneefse conventie. De rechten en veiligheid van de vluchtelingen zijn niet gegarandeerd in Turkije.
Mensenrechten organisaties als Human Rights Watch en Amnesty International wijzen al sinds er sprake was van de zogenaamde Turkije-deal op dat de situatie van vluchtelingen in Turkije niet voldoet aan de basale mensenrechten. Nu is dat dus bekrachtigd door een onafhankelijke beroepscommissie.
De Syriër die beroep aantekende mag nu opnieuw asiel aanvragen in Griekenland.
De Nederlandse pers bericht weer op een afschuwelijk stigmatiserende wijze over mensen die oorlog ontvluchten op zoek naar veiligheid en geborgenheid. Bij het radio 1 journaal heeft men het over migranten en de Volkskrant maakt het helemaal bont door over illegale vluchtelingen te spreken.
Voor vluchtelingen die de barre oversteek hebben gemaakt en geconfronteerd worden met de dreiging van een deportatie naar Turkije is de beslissing van de beroepscommissie een goede zaak, ook zij kunnen nu deze weg bewandelen.