Grieks drama verduidelijkt veel: de maskers zijn gevallen

Terwijl de geruchtenmolen op volle toeren draait en Grieks Eerste Minister Alexis Tsipras mogelijk ontslag zal nemen en vervroegde verkiezingen aan zal kondigen, blijft het derde schuldmemorandum met de Eurogroep onverminderd van kracht. Ook na nieuwe verkiezingen zullen de Grieken daar de gevolgen van dragen.

Griekenland heeft van de Eurogroep een derde schuldmemorandum verkregen. Een eerste ‘betaling’ is onderweg. Dat ‘onderweg’ moet echter met een dikke korrel zout worden genomen. Net zoals bij de vorige memoranda komt dat erop neer dat het geld van de ene naar de andere bank verschuift, zonder ooit in Griekenland te belanden, laat staan zonder ooit een Griekse burger enige verlichting te bieden.

De 86 miljard euro die het derde memorandum vastlegt dient als volgt ingedeeld te worden:

54 miljard voor de herfinanciering van oude schulden;
7 miljard om achterstallige betalingen te vereffenen;
7,6 miljard om kapitaalreserves op te bouwen;
25 miljard voor de herkapitalisering van banken.

Voor een leek is de tekst van het memorandum zo goed als onleesbaar. Technisch jargon moet de werkelijke bedoelingen van het programma verdoezelen. Zowat alles wat er in staat zou evengoed in normale taal kunnen worden geformuleerd. Dat dat niet gebeurt heeft goede redenen. Een degelijk begrip van de ware aard van dit ‘contract’ zou immers te veel protest opwekken bij de betrokken bevolkingen. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be