Het Nederlandse Kamerlid van de PvdA tevens in twee kabinetten minister van buitenlandse zaken, Van der Stoel, heeft zich zo spraakmakend in woorden verzet tegen het kolonelsregime in Griekenland dat er een plein naar hem vernoemd is in Athene. Dat is ons ooit verteld toen het buitenland nog bestond in de Nederlandse pers. Het buitenland dan als nieuws, niet als leverancier van ongewenste immigranten, liefst met oproep tot definitieve oplossing van Het Probleem dat bepaalde mensen opleveren.
Ooit hadden partijen een secretariaat buitenland, buitenlandspecialisten in de Kamer en vanuit Nederland werd “het buitenland” nauwlettend in de gaten gehouden. Ik neem de proef op de som en kijk langs een aantal politieke partijen wat zij te melden hebben over de moord op Pavlos Fyssas op last van de politieke partij Gouden Dageraad, de infiltratie van deze partij in politie en leger en de plotselinge behoefte van het aan de leiband van Berlijn, Brussel en Washington lopende regime in Athene er iets tegen te ondernemen.
Ik begin bij de partij van Van der Stoel, de PvdA.
Deze jammert over “de leningen” aan Griekenland en dat is wat de partij er over te zeggen heeft.
De SP dan, de maoïsten hadden ooit een open oog voor de wereld, dat zou toch kunnen doorklinken?
Ook hier geklaag over “onze centen”, c’est tout.
GroenLinks, erfgenaam van vier linkse partijen waaraan de internationale solidariteit allesbehalve vreemd was. Geen woord.
Het wordt eentonig: behalve het lot van zwerfkatten ter plaatse interesseert ook de Partij voor de Dieren alleen “de steun” met onze centen aan Griekenland. Verwijzen zie ik als zinloos.
Moet ik dan nog naar “rechts” kijken? Misschien wel, omdat alleen twee rechtse partijen iets hebben gezegd over het wangedrag van Wilders en de zijnen bij de algemene beschouwingen.
Dus wat vindt D66? “Hervormingen”, anders worden “we” net zo’n kneusje als Griekenland waar onze centen naar toe gaan. Duidelijk. Zo kennen we die club de laatste jaren.
De ChristenUnie? Het wordt eentonig en ook hier is door de verwarde hutspot van datering een link niet aan de orde. CDA en VVD soortgelijk gejammer, de SGP kent het hele Griekenland niet.
Er is in die partijen dus ook blijkbaar niemand die een partijstandpunt wenst zoniet eist als het over fascisme in Griekenland gaat. Misschien is het niet zo gek, want een standpunt over het fascisme in Nederland, daar hoeven we ook niet naar te zoeken, dunkt mij.
Hoe het land van Jan Pronk en Max van der Stoel een Weimarkoninkrijk is geworden…
Dat heb je weer kort en krachtig en vooral heel juist neergeschreven. Overigens, over ‘het probleem’ gesproken: daar had de fanatieke steunpilaar van het eerste fascistische regime sinds Seys-Inquart – die zich vooral ook zeer luidruchtig bezighield met het belasteren en criminaliseren van bijstandsgerechtigden – en toenmailig TK-lid van het CDA Mrijam Sterk in 2010 al wat op haar manier over te melden:
http://www.nu.nl/politiek/2338034/roma-bij-overlast-nederland-uitzetten.html
Kwestie van tijd eer er geroepen gaat worden om het vergassen van mensen.
Wilders regeert al lang en de ideeën van Hitler en Mussolini zijn springlevend.
Enkele jaren geleden had ik even niks te doen. Kom dacht ik, misschien hebben de politieke partijen wel interesse in mijn buitenlandervaring. Ik heb nogal wat jaren Indonesie, Association of Southeast Asian Nations, Cambodia, Vietnam, Afghanistan, nog een poosje Aceh, achter de kiezen. Laat ik maar niet zeggen waar ik nu zit. Maar noppes bij de PvdA, noppes bij GL (dat ging toen om Uruz en Kunduz). Geen interesse. Ze wisten het allemaal al. Ambassades, idem tito. Geen interesse, ze weten alles al, U bent welkom op 30 april, voor haring met een vlaggetje en een glaasje, verder noppes. In Kabul wordt al jarenlang Sinterklaas gevierd. Misschien nog steeds. Dan zijn er ook pepernoten en natuurlijk een glaasje wijn. Ik neem niet eens meer de moeite om mezelf aan te melden in het land waar ik nu werk.
Zand erover. Ik ga me niet verdiepen in de motieven van van Bommel, maar een ding is zeker de Indonesiers zitten hier niet op te wachten. Integendeel, als ik daar ben vragen ze mij simpel, waar blijven jullie nou, grote mond 60 jaar geleden, flink huisgehouden, maar wij hebben ook flink verzet gepleegd (daar zijn ze terwecht trots op) daarna niks meer, meer behalve Shell, Philips en Unilever. Kijk nauw eens rond zegt mijn taxichauffeur, reclame torens van de Japanse, Koreaanse, Duitse en Amerikaanse corporations, die ons land overnemen. Waar blijven jullie Nederlanders?
Nou met dit Bommel gedoe (collectieve schuld enzo) wordt een positieve Nl-Indonesie relatie weer voor tien jaar opgeschoven. Daarna komt er weer een lijk uit de kast, nog tien jaar. Kom op mensen, Indonesie verwelkomt ons van harte. Ze hebben goed met ons geknokt, maar dragen geen rancune.
Ik merk dat ik Vijftigplus vergeten ben, een club die ik bijna net zo laag aansla als de PVV. Niet dat het wat uitmaakt, want zij hebben geen zoekfunctie op hun site, zie ik. En het nieuws van de afgelopen twee weken op hun site bevat niets over Griekenland.
mijn reactie bij 3. is verdwaald.
Van hier?
Echte solidariteit, waarin je moet bijdragen teneinde gezamenlijk vooruit te komen, blijkt een stuk moeilijker dan vrijblijvende solidariteit, zoals in een demonstratie met een spandoek lopen in de jaren van het Griekse kolonelsregime.
@7
Dit verraadt vooral onwetendheid over wat solidariteit in het algemeen inhoudt en in dit concrete geval ten aanzien van Griekenland 1967-1973.Denk je dat vluchtelingen toen wel met open armen werden ontvangen door de overheid in NL, en denk je dat het verzet geen financiële steun van buitenaf kreeg?
Ik kan het nu wel zeggen – hoewel, inmiddels misschien juist wel weer niet meer
@6 Nee van hier, van Bommel die nog eens op de knieen wil.
http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/23108_koloniale_boek_kan_pas_dicht_na_goed_onderzoek/
Hoe ik dat voor mekaar kreeg weet ik niet.