Google Earth kijkt in achtertuin en helpt belastingdienst

(Eerder verschenen op Superkrapuul)

Google Earth is een openbare bron. De politie mag Google Earth gebruiken om in uw achtertuin te kijken. Dat is de conclusie van ICT-jurist Arnoud Engelfrietin antwoord op een vraag die hij kreeg.

Een lezer vroeg me: Het is wat vroeg, maar ik was al begonnen met mijn belastingaangifte. En nu vroeg ik me ineens af, stel dat ik een zakelijk gekocht tuinmeubel privé gebruik in mijn achtertuin. Dat mag natuurlijk niet van de Belastingdienst, maar er staat een hoog hek om mijn tuin dus knappe inspecteur die daar achter komt. Via Google Earth zou hij het wel kunnen zien, maar mag hij dat eigenlijk wel? Is dat geen onrechtmatig verkregen bewijs?

De politie mag in deze openbare bron kijken, zo verwijst Engelfriet naar een recent vonnis. In deze fiscale strafzaak werd de maat van een advocatenkantoor vervolgd wegens belastingontduiking en valsheid in geschrifte. Zo werden er facturen en orderbonnen vervalst, en zouden er producten zakelijk gekocht zijn om die vervolgens privé te gebruiken zonder dit aan te geven als loonuitkering.

“Onder meer had men bonnen gevonden voor lichtgele Bubble Club fauteuils, en daarna GoogleEarth geraadpleegd om te constateren dat deze in de eigen achtertuin van deze maat stonden.”

Geverbaliseerd werd hoe via Google Earth het privéadres van verdachte is opgezocht en hoe vervolgens is ingezoomd op de tuin van verdachte, waarin verbalisante twee gele stoelen zag staan die volgens haar grote gelijkenis vertonen met de door verdachte gekochte stoelen.

De verdachte werd veroordeeld tot 40 uur taakstraf en 17.000 euro boete.

(Via Cops in cyberspace)

3 gedachten over “Google Earth kijkt in achtertuin en helpt belastingdienst”

  1. Die boete was niet voor enkel die stoeltjes, maar omdat ie z’n eigen maat had opgelicht en op vrij forse schaal had gefraudeerd. Van Google earth word ik in dit verband ook niet blij, net zo min als weer een witte boorden crimineel die er wel erg gemakkelijk vanaf komt.

  2. Gewoon eerlijk zijn en het tuinmeubel privé boeken en betalen. Net zoals andere burgers. Je bent anders aan het stelen van de belastingbetalers omdat jij zo nodig een financieel voordeeltje in eigen zak wilt steken. Gewoon diefstal; dat is het! En al helemaal niet zeuren of de inspecteur iets onrechtmatigs zou doen. Daar ben je zelf al mee begonnen. Hoe fout en hypocriet kun je zijn?

Reacties zijn gesloten.