Go, Bernie, Go!

Bernie Sanders doet opnieuw een gooi naar het presidentschap.In een filmpje op Youtube vat Sanders zijn programma kort samen: “Our campaign is not just about defeating Donald Trump, the most dangerous president in modern American history. It is not only about winning the Democratic nomination in the general election. Our campaign is about transforming our country and creating a government based on the principles of economic, social, racial and environmental justice”.

Vier jaar geleden legde Sanders het tijdens de primaries nog af tegen Hillary Clinton, maar sindsdien is er nogal wat veranderd.  Sanders is er zo ongeveer in zijn eentje verantwoordelijk voor dat de Democraten flink naar links zijn opgeschoven. Waar vier jaar geleden pleidooien voor een minimumloon van 15 dollar en ‘gezondheidszorg voor iedereen’ nog taboe waren in Democratische kringen, maken ze nu deel uit van het programma van vrijwel alle (potentiële) presidentskandidaten.

Sanders is 79 wanneer de verkiezingen plaats vinden. Dat is natuurlijk vrij oud, maar het ontbreekt de man bepaald niet aan energie. Schrijver dezes wordt al moe wanneer hij naar Bernie’s dagelijkse agenda kijkt. Stel je voor: Bernie als president en Alexandria Ocasio-Cortez als Minister van Milieu of Sociale Zaken.

Op de linkervleugel van de partij heeft Sanders wel concurrentie, met name van Senator Elizabeth Warren.

Warren ligt bij het Democratische establishment beter dan Sanders, maar de laatste kan een beroep op een leger van jonge vrijwilligers die bereid zijn zich enthousiast in te zetten voor Sanders’versie van ‘democratisch socialisme’. Hopelijk gaan beide (relatief) linkse kandidaten een beetje fatsoenlijk met elkaar om tijdens de primaries.