Glyfosaat moet weg, pesticidevrij tuinieren kan

Op 19 mei 2016 stemmen de Europese leiders over de verlenging van de productielicentie voor glyfosaat, een chemisch middel dat in pesticiden wordt gebruikt. De leefmilieuorganisatie VELT weerlegt de argumenten van de Europese Commissie om dit kankerverwekkende product nog toe te staan. Bovendien is er een alternatief: pesticidevrij tuinieren.

Op 19 mei 2016 weten we of we opnieuw voor zeven, negen of wie weet wel vijftien jaar glyfosaat moeten dulden in onze voeding, waterlopen of in de tuintjes van de buren. De Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (VELT) lanceert in volle glyfosaat-discussie de campagne 2020pesticidevrij, met één duidelijk doel: tegen 2020 moeten alle pesticiden uit de winkelrekken.

De laatste tijd komen regelmatig nieuwe onderzoeken over glyfosaat naar boven. Vooral de vraag of deze stof nu al of niet kankerverwekkend is, levert uiteenlopende conclusies op. VELT betreurt deze verschillende conclusies, want elk van deze onderzoeksinstellingen gebruikt andere normen om de kankerverwekkende eigenschap van glyfosaat in kaart te brengen. Wie heeft het dan bij het rechte eind? Een eindeloze discussie, dat bleek de voorbije maanden herhaaldelijk, zowel met wetenschappers als met beleidsmakers.

In deze situatie wil VELT een element op tafel leggen dat in dit debat niet ter sprake komt: is glyfosaat eigenlijk wel noodzakelijk? Het antwoord op deze vraag is duidelijk: nee!

Biologische landbouwers tonen jaar na jaar, steeds talrijker, dat er zonder pesticiden oogsten binnenhalen die ons in staat stellen om de hele wereldbevolking te voeden. Ook particulieren en openbare besturen kunnen gemakkelijk zonder. Er bestaan heel wat milieuvriendelijke alternatieven. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be