Gigantische bosbrand in Oregon

In Oregon woedt een bosbrand die een oppervlakte van 976 km² beslaat. Dat is een gebied dat groter is dan de stad New York. De rook kan vanaf 160 km afstand gezien worden.

De brand kan vermoedelijk pas in november(!) volledig onder controle worden gebracht.

In het westen van de VS woeden momenteel tenminste 70 bosbranden. De branden hebben een gebied van ruim 1600 vierkante kilometer in de as gelegd – en de zomer is nog maar halverwege.

Het westen van de VS is de afgelopen dertig jaar als gevolg van de opwarming van de aarde aanmerkelijk heter en droger geworden, een ideale voedingsbodem voor bosbranden. Uit foto’s van NASA blijkt hoe verwoestend de droogte in het Westen is.

De National Weather Service  (NWS) is bang dat zich pyrocumulus wolken zullen vormen boven de brand. Dergelijke wolken creëren als het ware hun eigen weer, met in het ergste geval vuurtornado’s en uiterst gevaarlijke hete windstromingen aan de grond. Voor brandbestrijders levert dat een levensgevaarlijke situatie op.

Uitgelichte afbeelding: By U.S. Department of Agriculture – Flickr: 20130817-FS-UNK-0004, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27895421