Geweldloos of gewelddadig?

Veel van de lezers hier en vooral de ouderen zullen zich waarschijnlijk de discussies nog wel weten te herinneren tussen de krakersgroepen die vóór of tegen het gebruik van geweld waren als middel van verzet tegen de ontruimingen.

Ook al koos je net als ik een pacifistisch standpunt, eenmaal geconfronteerd met het mateloos geweld van de Staat werd je toch weer gedwongen, uit lijfsbehoud soms, om terug te slaan en daar stond je dan weer met die stenen in je handen terwijl er zelfs legertanks op je inreden. Een bij voorbaat verloren zaak, het hielp je hooguit je woede kwijt te raken.

De laatste jaren spelen die tijden en gebeurtenissen weer vaak door mijn hoofd. De onderdrukking van de Staat neemt steeds gewelddadiger vormen aan, en dat niet alleen duidelijk zichtbaar door schietende agenten en straffende politici die de ene na de andere wetgeving uitbraken. Ook probeert de Staat der Nederlanden de bevolking in zijn greep te houden door allerlei modernere foefjes zoals camera’s, afluistersystemen, kliklijnen en noem maar op.

Dat lost allemaal natuurlijk niets op.

Een onderdrukt volk zal zich vroeg of laat gaan verzetten, in opstand komen, en daarbij wel of geen geweld gaan gebruiken in de zichtbare vorm zoals aanslagen, bommen, en zelfs door het doden van tegenstanders.

Als mens én als pacifistisch- Anarchist wil ik dat niet: een opstand die begint met geweld, eindigt met geweld, dat heeft de geschiedenis telkens opnieuw laten zien. Naja, misschien hier en daar iets milder, maar dat duurde meestal niet lang.

Wat is eigenlijk de definitie van geweld? Het gaat mijns inziens niet alleen om de wapens en controle-foefjes van de Staat die nu al ingezet worden. Ik ervaar deze Staat als uitermate gewelddadig. Mensen worden hun menswaardig bestaan ontnomen en als nutteloze wezens gezien als je economisch niets betekent.

Ik vind dat even moordend als die andere vorm van geweld. Toch wil ik me niet verlagen tot de technieken en middelen van de Staat.

Maar hoe dan wel? Hoe kunnen we ons verzetten?

14 gedachten over “Geweldloos of gewelddadig?”

 1. verzetten door niet blindelings het zakkenvullen en onderdrukken van de ene groep politici goed te praten en de andere alles wat ze zeggen af te keuren.

  de moed hebben om de accepteren dat nederland een ryk land is al kan aan de welvaartsverdeling en behoud wat gedaan worden.

 2. @2:

  [ de moed hebben om de accepteren dat nederland een ryk land is al kan aan de welvaartsverdeling en behoud wat gedaan worden. ]

  Pffff………….

 3. bv door een behoorlijke belasting op grote vermogens,
  een belasting by banken op speculatieve virtuele winsten
  een einde aan zwart geld naar belastingparadyzen laten stur
  en.

 4. Het hangt er vanaf wat je wilt. Gramsci wees er in 1925 al op dat het leninistische revolutiemodel in West-Europa niet zou werken. In zijn ogen is het uiteindelijk een ideologische strijd om hegemonie te verwerven, ‘een oorlog van manoeuvres en posities’.

  Ik ben geen pacifist en mochten de Grieken besluiten hun parlementsgebouw te bestormen en af te fakkelen, dan ben ik solidair. Ik vrees alleen dat het weinig zoden aan de dijk zet.

  Eigenaardig genoeg heeft rechts sinds de jaren ’70 Gransci beter gelezen dan links.

  Oh ja: indien Nederland een partij had als Syriza, zou ik per onmiddellijk lid worden.

 5. “Maar hoe dan wel? Hoe kunnen we ons verzetten?”

  Dat is een vraag daar kan ik wel de hele dag over nadenken maar dan komt er niks uit mijn handen.

  Betere politici hebben we nodig en geld om de media te kunnen omkopen. Of meer Verelendung en dan revolutie. Of een Wereldoorlog en dan wederopbouw en een paar decennia “dit nooit weer” roepen.

 6. @6 het probleem is dat de “powers that be “ondertussen weten dat je “Verelendung” langzaamaan moet doen , dan voorkom je revolutie .. Het verhaal van de kikker in het water , gooi je een kikker in heet water dan springt ie er meteen uit , gooi je hem in koud water dat je langzaam verhit dan blijft ie rondjes zwemmen tot ie van de hitte sterft ….

  De media omkopen , hoeveel zou Veronica voor het ANP willen hebben ???

 7. @6: JvdH

  Gewoon door blijven schrijven als is het maar voor ons eigen geweten.

  Echt wakker wordt dit volkje nog niet, als ze al ooit de moeite zouden willen en kunnen nemen om na te gaan denken.

  Snap steeds beter hoe de nazi’s en de nsb-ers aan de macht konden komen en vernietigen.

 8. @5: Pyt:

  [ indien Nederland een partij had als Syriza, zou ik per onmiddellijk lid worden ]

  Kijk:

  Een parlementslid van de Radicaal-linkse Coalitie in Griekenland is gisteren bij een voetbalwedstrijd in Athene mishandeld. Hij zegt dat drie leden van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad hem bedreigden en sloegen.

  ( en dat is dan nog maar één voorbeeld van de fascistische streken die het nieuws wél haalt omdat het hier een politicus betreft.)

  http://nos.nl/artikel/452442-grieks-parlementslid-mishandeld.html

 9. @10: JvdH:

  Doorschrijven !

  Wij , Le Roi horen ook steeds vaker dat we dit moeten en dat moeten, hehehe, om je even voor te zijn.

  We moeten elkaar hier toch echt kunnen blijven ontmoeten hoor.

  Kom op, wie wil er ook schrijven? Gewoon opsturen, niks moeilijk, doen!

 10. @9

  Ik had toch een beetje de hoop dat de SP die rol in Nederland zou kunnen vervullen, maar helaas.

  Knokpartijen met de GD zijn in Griekenland inmiddels aan de orde van de dag. Ook afgelopen weekend was het weer raak.

 11. zij zeggen…

  Stenen zijn geen argumenten

  En

  Slaan met knuppels
  Bombarderen met sloopkogels
  Vergiftigen met chemie
  Verpesten met atomen
  Moorden met gevangenissen

  zij hebben gelijk
  Stenen zijn geen argumenten
  stenen zijn nog maar
  Aarzelende pogingen
  Om ons uit te drukken
  In de enige taal
  Die zij verstaan

  …wij hebben nog veel meer te zeggen!

Reacties zijn gesloten.