Gevlucht naar Nederland; ook voorouders van Wilders en Baudet waren ooit vluchtelingen

Wat ik me regelmatig afvraag is, waarom zijn Wilders en Baudet zoals ze zijn? Waarom preken ze zoveel angst voor vreemdelingen? Wat is er gebeurd in hun leven? Wat is hun eigen afkomst?

Van Wilders wist ik al dat zijn grootouders uit Indië kwamen, maar dit verhaal in de Groene heeft het een en ander behoorlijk verduidelijkt. Zijn oma was een Indische vrouw, met zo te lezen een gat in haar hand, haar man, zijn opa, was een man die drie keer failliet is verklaard. Ze moesten vluchten naar Europa vanwege schulden en zijn in een gehucht in Limburg terecht gekomen.

Hoeveel heeft Wilders mee gekregen van de ellende van deze grootouders? Of is het puur zijn karakter dat het zo’n potentaat is? Als ik dit stuk in De Groene lees, dan was het een verwend kereltje, en naar mijn mening is het dat nog steeds. Hij heeft heel wat dictatoriale trekjes en viert die bot op alles en iedereen in zijn omgeving. Wat zal hij pissig zijn dat hij niet meer ‘de redder’ is.

Nu even die andere ‘redder’ van Nederland. Ook al een man met een buitenlandse afkomst. Een voorvader van Baudet is gevlucht uit België, nee niet uit Frankrijk, om te ontkomen aan de dienstplicht van Napoleon. De familie Baudet is hier dus terecht gekomen als vluchteling, laat dat even tot je door dringen.

Zelf binnen zijn en dan anderen dezelfde veiligheid ontzeggen, omdat het vreemde invloeden zijn. Ik vind dat zo merkwaardig. Maar wat ik inmiddels heb begrepen, kunnen Wilders en Baudet allebei weinig anders dan in de politiek gaan, dus als opportunisten zijn ze daar terecht gekomen. En Nederland zit er mee, met deze twee miskleunen. Met het hele leger van opportunisten om hen heen, zitten ze gezamenlijk ons mooie land te verzieken met hun gif.

Soms zit ik er met verbazing over te denken, wat is dat met deze mensen en hun vreemdelingenhaat? Ik heb pas mijn stamboom uitgezocht en ben tot net voor 1500 gekomen. Al mijn voorouders komen uit plaatsen uit Zuid-Holland, op één na, een Engelsman, begin 1600 aangespoeld in wat nu Nederland heet. Dat betekent dus dat ik behoorlijk Hollands ben, ook Nederlands. Waarom heb ik dan niet die angst voor anderen die van buiten het gebied komen waar ik woon? Waarom gun ik iedereen het goede? Ben ik zo naïef? Ben ik gewoon menselijks? Of ben ik gewoon niet bang? Of komt het omdat ik het niet tot mijn verdienmodel in de politiek hoef te maken? Ik ga er eens verder over na denken.