Gevechten tussen ISIS en Al Qaeda in Libanon

ISIS en Jabhat al-Nusra (JN), het Syrische filiaal van Al Qaeda,  zijn elkaar in het noordoosten van Libanon te lijf gegaan. Bij de gevechten tussen de beide concurrerende jihadistische groepen zouden tot dusverre 9 strijders van ISIS en 7 leden van JN gedood zijn. De gevechten spelen zich af rond de stad Arsal, waar tienduizenden Syrische vluchtelingen hun toevlucht hebben gezocht.

ISIS en JN bestrijden elkaar al sinds ISIS – dat ooit begon als filiaal van AQ in Irak – in 2013 brak met Al Qaeda en haar leider Al-Zawahiri. Vorig jaar kwam het zelfs tot een openlijke oorlogsverklaring van AQ aan ISIS. AQ erkent het door ISIS gestichte kalifaat niet en beschouwt Al-Baghdadi als een usurpator. JN probeert zich inmiddels met enig succes te profileren als het redelijke alternatief voor ISIS, al is ze in haar optreden niet minder bruut – door JN gevangen genomen leden van ISIS eindigen onherroepelijk met een kogel in hun hoofd. Ze is wél een stuk minder sektarisch en bereid bondgenootschappen en compromissen te sluiten met andere rebellengroepen. meeimages

Zowel ISIS als JN proberen in Libanon voet aan de grond te krijgen. Het land is weinig stabiel, met een infrastructuur die volgens sommigen op instorten staat. Bovendien is 1 op de 4 inwoners van Libanon vluchteling, een hoger percentage dan enig ander land ter wereld. ISIS heeft in Syrië en Irak aangetoond optimaal gebruik te kunnen maken van de chaos die het gevolg is van wegvallend staatsgezag. Het voornaamste obstakel voor de jihadisten is niet zozeer het Libanese leger als wel de sjiitische militie Hezbollah. Hezbollah is fel gekant tegen ISIS, heeft de steun van Iran en beschikt over geavanceerd wapentuig en goed getrainde en ervaren strijders. De organisatie beschikt bovendien over een enorm prestige in de regio, aangezien ze er als enige in is geslaagd Israël een militaire nederlaag toe te brengen. 

Bron: Antiwar