Raar, ik weet niet meer waar nog over te schrijven valt. Het volk kijkt voetbal, de potten met geld worden leeggeroofd, het milieu gaat naar de donder, de politiek is volkomen lamgeslagen en linkse oppositie bestaat niet meer. Weinigen boeit het nog wat er gebeurt. Rechts heeft gewonnen althans daar ziet het naar uit. Zijn we murw geworden door het gebeuk van de smeerlappen die ongestraft deze wereld naar de donder helpen?
Wie boeit het nog, Teeven, Wilders en Rutte met zijn graaiklauwpartij. Zeker, hier en daar brandt het vuur nog. Maar dit is ernstig omdat ik een politiek beest ben die ook steeds vaker denk dat de verdere strijd voor een socialistische wereld hopeloos is. Dit heb ik nog nooit in mijn leven meegemaakt, altijd wist ik nog wel iets te doen. Maar ik zie het niet meer. Ik weet het niet meer. Het lijkt onbegonnen werk nog verzet te plegen laat staan om nieuwe plannen te ontwikkelen en uit te voeren.
Het tuig dat de woningcorporaties vernield heeft loopt gewoon rond. In Irak en waar al niet doodt men elkaar alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Ouderen worden op straat gedonderd zonder zorg. Werkers worden bij tienduizenden ontslagen. De drones gaan ons nu volgen en knallen je neer, bestuurd vanuit het politiebureau, hetgeen als een geweldige primeur in de kranten vermeld staat, we horen er blij mee te zijn.
Is dit nu de apathie die vooraf gaat aan een wereldoorlog? Als het verzet verdwenen is gebeurt het dan echt? Of is dit misschien al de wereldramp die zich aan het voltrekken is? Waar is het wachten op? Een dodelijk virus dat de wereldbevolking zal decimeren? Milieurampen?
Is dit wat rechts voor ogen had en hebben ze gewonnen? Of gaan ze nu pas echt toeslaan? Krijgen we nu ook nog fascisme oude stijl waar iedereen elkaar de harses in gaat slaan? Ik ben niet de enige, ik spreek met meer mensen die hetzelfde voelen, en niet alleen in dit landje. De meesten hebben er geen zin meer in omdat het zo ontzettend hopeloos lijkt. Ze staken het verzet en trekken zich ook terug in een afwachtende houding, ze weten het ook niet meer.
WAT IS ER AAN DE HAND??
Het lijkt alsof je nooit een boek heb gelezen.
Oftewel nooit het boek van George Orwell gelezen heb.
Voor lezende mensen staat al jarenlang alles erin omgeschreven.
Ach, wacht effe, nu snap ik het – wij Nederlanders lezen nooit boeken tenzij het niet over ons gaat.
Duidelijk.
Er zijn meer mensen die er van genieten als een ander het niet goed heeft dan dat zij het zelf goed willen hebben, daar komt het op neer. “De 1%” heeft nu eenmaal zijn hulptroepen. Maar ze zullen het laatste woord niet hebben: “De zachte krachten zullen zeker winnen in ’t eind”.
Vanwaar al dit pessimisme? Hoe kom je erbij dat “het verzet verdwenen is”? Echt, ik zie geen enkele reden om dat te denken. Links heeft het verrassend goed gedaan tijdens de verkiezingen voor het EP (Podemos, Syriza, Sinn Fein). Met name Podemos is een echt interessant en hoopgevend verschijnsel. Ook op straat gebeurt er voldoende. Ik denk eerder dat men op zoek is naar nieuwe vormen van verzet. Staar je niet blind op de tijd van de “Nieuwe Sociale Bewegingen”.
Dat “rechts” een eenheid zou vormen, lijkt me ook al een misvatting. Rechts is onderling diep verdeeld. Dat zag je rond de Oekraïne, dat zie je rond austerity (afgewezen door populistisch rechts). Bovendien zie je nu voor het eerst een populistisch rechts dat zich afkeert van de traditionele rechtse instituties (EU, NAVO).
Mogelijkheden voldoende. Bovendien: door het hoofd in de schoot te leggen, verzeker je rechts van de overwinning. Kop laten hangen=nederlaag verzekerd. Mouwen opstropen=onzekere uitkomst. Ik vind die keuze niet zo moeilijk.
@LRD, het is alsof je nooit een boek heb gelezen.
Het is alsof je nooit het boek van George Orwell gelezen heb.
Daar staat jarenlang al de huidige situatie goed opgeschreven.
Ach, wacht effe, nu snap ik het.
George Orwell is onbekend omdat wij Nederlanders boeken lezen indien het alleen over ons gaat.
Sluit me bij Pyt aan dat de sociale gedachte leeft onverminderd sterk onder de andere volkeren (dat we niet willen kennen).
Misschien is dit onze grote probleem – onze traditionele isolationisme, gesponsord door extreem-rechts.
@nexus
LRD heeft lang in allerlei buitenlanden gewoond, weet ik, dus dit is onzin. Maar het klopt dat de wereld vanuit Nederland bekeken nu meer tot pessimisme noodt dan op veel andere plaatsen.
Het spijt me als mijn reactie op een aanval op LRD lijkt.
Het is niet de bedoeling, wel probeer ik sommige zaken ter beoordeling scherp neer te leggen.
Ik blijf bij mijn standpunt dat wij Nederlanders vooral in zichzelf geïnteresseerd zijn.
Pyt:
Naar mijn mening heeft het Lekker Veel Geldverdienenmodel wel degelijk gewonnen in de hoofden en dat dan ook nog wereldwijd. Maar er is méér dan dat aan de hand. De bewegingen en groepen die je noemt zie ik niet met een socialistisch alternatief komen dat verandering zal brengen. Dat er politiek in het EP wat links gestemd is vind ik van geen belang, ze zullen een beetje willen schaven aan het huidige bestel(SP)en dat was dat. Populistisch rechts tegen de EU en de NAVO vind ik al helemaal niet boeiend. Overigens Pyt geef ik in het kopregeltje al aan dat het gevaarlijk is om er niet in te blijven geloven en aan te werken.
Arnold:
“De zachte krachten zullen winnen in ’t eind”
Uiteraard, anders zal er geen sprake van een overwinning (rotwoord) zijn. Misschien is het een persoonlijke crisis (politiek-persoonlijk-politiek), maar dat geloof ik niet echt, het wordt door velen gevoeld en gezien, inderdaad ook door mensen in landen waar ik woonde. Mensen die ik direct zou volgen als ze mij zouden roepen om mee de barricaden op te gaan omdat er een Opstand van Belang gaande is. Er zijn er niet veel bij wie ik dat zonder vragen zou doen.
Het is ondoenlijk alle populaire en minder populaire misvattingen te bestrijden, maar enig onderzoek wijst op een pittige financiering van racistisch en religieus fundamentalisme door vaak US-based think-tanks.
It is an emerging consensus that public opinion has been wrestled away from the words and performances of intellectuals to be increasingly managed and dictated by collectives of intellectuals such as think tanks and policy institutes.
Zoals daar zijn de “kochtopus”-achtigen, twitter weigert reclame voor condooms, http://www.motherjones.com/politics/2014/06/twitter-condom-std-ads en google (microsoft,etc) zijn de door het militaire complex verkozen consumentenimplicaties voor controle en propaganda, http://www.prwatch.org/news/2013/11/12319/google-funding-grover-norquist-heritage-action-alec-and-more .
De corporate belangen, altijd maar weer, en oorlog is ook een lucratieve handel.
“Linkse oppositie bestaat niet meer”, schrijft LRD. @2 Pyt verwijst naar linkse oppositie in andere landen en vraagt zich af waarom LRD zo pessimistisch is. In Nederland is parlementair “links”, wat men daaronder ook vermag te verstaan, al enige jaren zo dood als een pier. Buitenparlementair “links” bestaat in Nederland gelukkig nog wel, maar het maar zeer de vraag of deze stroming in staat is een eenheid te smeden terwijl het bovendien de vraag is of een revolutie, want die is nodig, wel via parlementaire weg bereikt kan worden. Ik begrijp het (tijdelijke) pessimisme van LRD wel, maar het optimisme van Pyt begrijp ik evenzeer. Dat er maar weer eens een oorlog overheen moet, zoals Herman Finkers ooit gekscherend zei, lijkt zo langzamerhand onontkoombaar.
@Arnold
De zachte krachten winnen niet. Zachte krachten verliezen altijd.
@LRD
Het hangt er vanaf wat je onder “socialisme” verstaat. Het punt is niet dat ik denk dat Sinn Fein of de SP (wiens programma’s veel op elkaar lijken) naar een “socialistische” samenleving zouden streven. Beide partijen zijn sociaal-democratisch, niet socialistisch in de betekenis die jij en ik er waarschijnlijk aan zouden geven. Syriza en zeker Podemos staan daar duidelijk links van. Podemos heeft – los van haar programma – zeer interessante organisatieprincipes.
De vraag is niet of we morgen (of volgend jaar) een socialistische samenleving in kunnen voeren, maar of we terrein kunnen heroveren. De hoofden zijn daar rijp voor, ook gezien de populariteit van een boek over scheve inkomensverhoudingen, dat zelfs in de VS de top van de bestsellerslijsten haalt. “Men” is volgens mij helemaal niet zo rechts als jij denkt.
Populistisch rechts tegen de EU en de NAVO vind ik al helemaal niet boeiend Ik wel. Ik vind dat fascinerend. Een behoorlijk deel van de conservatieve middenklasse heeft nog nul vertrouwen in de instituties die het kapitalisme schragen. Dat was 40 jaar geleden ondenkbaar. De traditionele band tussen de conservatieve lagere middenklasse en de “elite” is verbroken. Als dat ons niet meer boeit, weet ik niet meer wat ons wél zou moeten boeien.
@Jaap
Wat versta jij onder “revolutie”? Het socialisme zal democratisch zijn, of het zal niet zijn. Wanneer je bij “revolutie” denkt aan het leninistische staatsgreep-model, haak ik af. Bovendien heeft Gramsci (hij weer) er al in de jaren ’20 op gewezen dat Lenin’s model in West-Europa niet werkt en ook niet kán werken.
“Dat er maar weer eens een oorlog overheen moet” lijkt me de slechtste optie van allemaal. Laten we hopen dat ergens in de wereld nog voldoende bewustzijn is om daaraan niet toe te geven (er is al veel te veel oorlog op te veel plaatsen). Ook ik kom mensen tegen die uiting geven aan wat LRD opmerkt. De brutaliteit en het moedwillig negeren van enige morele overweging van rechts is om moedeloos van te worden. De verwerpelijke ideologie van “winstmaximalisering ten koste van alles” wordt doelbewust de wereld ingestuurd, gesteund en uitgedragen door hen met macht. Hoe is het mogelijk dat zoveel immoraliteit bon ton is geworden? Welk antwoord is nog mogelijk?
Nu nog geen grote internationale aktie, maar er zijn heel veel kleine lokale initiatieven op velerlei gebied, natuur en milieu,sociale projecten tbv zwakkeren in de samenleving,. Ja, eigenlijk moeten onze democratisch gekozen regeringen dat doen. Ze doen het niet, dus mensen doen het zelf op de schaal waarop ze dat kunnen. En zo ontstaan nieuwe netwerken. De 99 zijn een grote massa. Het duurt even voor ze op koers ligt.
En dan dit nog: https://www.facebook.com/freedomnotfrontex?ref=stream
Pyt:
[ Een behoorlijk deel van de conservatieve middenklasse heeft nog nul vertrouwen in de instituties die het kapitalisme schragen ]
Precies, deze motivatie deugt mijns inziens voor geen millimeter. Ze willen dat het kapitalisme gedragen wordt, zichtbaar is, dat hun centjes goed besteed worden. Als aan deze voorwaarden zou worden voldaan, wat doen deze populistische stemmers dan?
Om op de rest van je betoog in te gaan zou te lang worden hier in een draadje te doen.
@Pyt
Een omwenteling beschouw ik als een revolutie. En voor de duidelijkheid, aan utopisch socialisme hebben we niks. En aan “links” ook niet.
@LRD
Het punt is niet of “hun” motivatie deugt. Mijn eigen motieven zijn me lang niet altijd duidelijk. Bovendien wil de traditionele arbeidersklasse ook niets meer dan dat: een goed functionerend kapitalisme dat een deel van de buit aan hén afdraagt. Ook die groep is door háár traditionele vertegenwoordigers – de sociaal-democratische partijen – in de kou gezet. Het punt is dat er een breuk is, dat een deel van de natuurlijke bondgenoten van de bourgeoisie de legitimiteit van het systeem ter discussie stelt. Aan wie laten we het over dat gat bij de lagere middenklasse en de traditionele arbeidersklasse op te vullen? Aan de fascisten, want de motieven van die groepen bevallen ons niet? Het is toch ook een ideologische strijd, een strijd “om de hoofden”, als je wilt? Wanneer we die niet meer aan willen gaan, is de slag bij voorbaat verloren.
@Jaap
Ik ben geen utopisch socialist. Het lijkt me alleen dat teruggrijpen op overleefde revolutiemodellen ons niet verder helpt.
@Pyt *mouwen opstroopt*
Ik heb je geen utopisch socialist genoemd, maar ik heb wel iets gezegd over utopisch socialisme. Als er iets overleefd is, is dat het wel. In mijn optiek zal er een omwenteling moeten plaatsvinden en nergens grijp ik terug op welk “overleefd” revolutiemodel ook. Sterker, ik zie nog nauwelijks verschil tussen wat ooit links en rechts was. Die verzonnen scheiding van idealen is ook overleefd en van de zogenaamde parlementaire democratie hebben mensen ook al niets meer te verwachten. De door mij bedoelde omwenteling, het streven naar absolute gelijkheid, zal toch echt buitenparlementair moeten ontstaan en ik zie werkelijk geen enkele reden mij in dit verband te conformeren aan parlementaire middelen die alleen maar zijn bedacht om de onderklasse onder de duim te houden. *mouwen afstroopt*
@Jaap
Zit je me nou af te luisteren op Twitter?:P
Wanneer ik verwijs naar “democratie”, verwijs ik niet naar “parlementaire democratie”. Ik kan wel betere systemen verzinnen. Natuurlijk zijn we het eens over die “omwenteling” en het buitenparlementaire karakter ervan. Alleen: wanneer jij voor het bewerkstelligen van die omwenteling teruggrijpt op leninistische modellen, scheiden zich daar onze wegen. Moeten we het onder het genot van een oude klare nog maar eens over hebben:)
Een deel van je betoog begrijp ik niet. Wat bedoel je met “die verzonnen scheiding van idealen” en met “ik zie nog nauwelijks verschil tussen wat ooit links en rechts was”?
@Pyt
Dat is vuige laster! Ik luister niet af, ik anticipeer.
Enfin.
Ik maak bezwaar tegen de termen “links” en “rechts” omdat beide zogenaamde stromingen in ons huidige politieke bestel alleen maar tot doel hebben macht te veroveren over de werkende klasse. Het is een frame/verzinsel waarin ik in elk geval niet wil passen. Ook wat het zgn leninistische model betreft sla je de plank mis. Dat model past niet in mijn wereldbeeld. Maar dat neemt allemaal niet weg, dat de Ayn Randweg die decennia terug is ingeslagen onontkoombaar leidt naar opstanden waarbij bloed zal vloeien. Daar ben ik niet voor, maar ik heb geen enkel vertrouwen in het succes van de “zachte krachten” als middel om een omwenteling te bereiken. Verder blijf ik natuurlijk optimistisch. Ooit komt het wel goed. Als de klassenstrijd gestreden is.
OK, het is bij ons al niet om vrolijk van te worden, maar dan lees je iets dat de waanzin ver, ver voorbij is. In de VS, natuurlijk.
http://rollingout.com/political-scandals/what-private-prisons-suing-states-for-millions-if-they-dont-stay-full/#_
Als mensen hun huizen uitrennen en de barricaden beklimmen is de revolutie al voorbij.
Die heeft dan immers al (veel) eerder plaatsgevonden in de harten en geesten. Welke verandering dat is, waartoe een omwenteling hoe klein of groot ook zal leiden, is de grote vraag. Een revolutie is mijns inziens een voortdurend proces. Wel zijn er momenten aanwijsbaar dat deze ineens door grotere groepen mensen “uitgevoerd” lijkt te worden.
Wat ik vrees is dat uitsluitend materiële ellende de motor zal zijn achter de volgende opstand. Daarna zijn we weer geen steek verder gekomen want met het beginnen van een socialiseringsproces heeft dit waarschijnlijk niets te maken.
JvdH, ja, ik raak van al dat gedraai met je kont(je) gewoon in de war 😉
Moeder natuur draait rechts de nek om. (ons allemaal overigens)
Rechts is een blijft de dode tak aan de boom der evolutie.
Ronny Retard Reagan (retarded tijdens zijn bewind geen leugen) zei eens “heb je 1 boom gezien dan heb je ze allemaal gezien”. En men weet hoeveel de VVD van die mafketel hield. Dat mooie WASP Amerika… stervende as we speak.
Rechts kijkt graag naar het sport journaal(veel belangrijker dan milieu), financieel nieuws (stel je voor een VPRO docu over andere culturen) en topgear (merendeel kan de auto’s niet eens betalen dus WAAROM?). Ze denken echt dat de auto belangrijker is dan het tropisch regenwoud (potentieel nieuwe medicijnen en natuurlijk ZUURSTOF O2).
Wapenlobby XXX( tegen de regels)XXX Die paar gestoorde “linkse” gekken daar gelaten. Maar die vinden wij ALLEMAAL GESTOORD. Breivik, on the other hand. Een held in het PVV kamp.
Kennis economie. Hoeveel PVVers doen iets academisch…? En met de VVD is het alleen voor mensen met geld. Of status verhogende prut studies.
Religie. Ik vind dat het door rechtse partijen altijd wordt misbruikt. Ik ben iemand van wetenschap meten en weten dus vind het zo ie zo een rechtse hobby. Maar alle reli fanatici ZIJN RECHTS! Homohaat, vrouwenhaat, anti intellectueel en gewelddadig. Dus ook hier weer komt XXXX idemXXXX
Dus wetenschap, milieu, duurzaamheid, religie, oorlog en geweld, liegen, draaien, propaganda. Geschiedenis boeken vol. Elk regime is in zijn uitvoering rechts gebleken.
Maar goed zoals ik al zeg moeder natuur rekent met ze af. Helaas zullen we met hen ten onder gaan. Het wordt janken geblazen als er geen drinkwater meer is of schone lucht.
Dan sta je daar met je topgear magazine en je olie slurpende SUV.
What goes around comes around.
Voor al degenen die de hoop verloren denken te hebben, deze twee sites; http://www.ncpn.nl, http://www.marx.be
Leon heb je ook andere riedeltjes? 😉
In 1922 schreef Emma Goldman al dat de linkse revolutie in Rusland ten dode was opgeschreven omdat “socialisme nooit door dwang gerealiseerd kan worden.
Ooit werden woningcorporaties door o.a. arbeiders opgericht, zonder winstoogmerk.
Nu ontdekken we dat linkse en rechts bestuurders hun zakken vulden via ons belastinggeld.
Libertair socialisme betekent dat je niet de slaaf bent van het Partybestuur en de volkscommissarissen maar dat je deze by misgedrag af kunt zetten.
De werkende mensen moeten hun trots bewaren t.o. de bezittenden. overmatig bezit is diefstal