Domme Westerse angst

Heel, heel lang geleden werd ik uitgenodigd een lezing te geven op de jaarlijkse toogdag van de Nederlandse Vereniging van Vrijdenkers. Een bescheiden aantal grijze dames en heren kwam naar me luisteren, in een Rotterdams klaslokaaltje. De beweging had zijn beste tijd gehad, dat was duidelijk.

Waar ik over sprak, ik weet het niet meer, maar tijdens de discussie kwam het onderwerp ‘de islam’ op de proppen. En tot mijn stomme verbazing (toen nog) bleek dat begrip bij deze oudjes angst en walging op te roepen. De islam zou het westen gaan veroveren, ze zou de vrijheid en democratie om zeep helpen. Voor de goede orde: men kende geen gillende moslims – men kende het gevaar slechts uit de krant. Maar een groot gevaar was het, daar was iedereen heilig van overtuigd. En nu ik er toch was: wist de geachte spreker wellicht hoe we dit immense gevaar konden keren?

Marcel Hulspas schrijft in De Pers een mooi stukkie over de angst voor het onbekende. Dat die zo groot is dat ‘weldenkende’ mensen er door verlamd raken en hele rare dingen gaan denken en doen.

Mijn advies is, blijf open staan voor nieuwe dingen en leer steeds bij. En angst is prima, als het maar reële angst is, angst voor een onvrij leven onder dit kabinet bijvoorbeeld, of als Wilders en co. het echt voor het zeggen zouden hebben in Nederland. Daar mag je gegronde angsten voor hebben. Hele gegronde! Dan wordt de vrijheid opgeofferd aan een stelletje maniakken met dwangneuroses en waandenkbeelden.

3 gedachten over “Domme Westerse angst”

 1. Dit genootschap heeft zich ontwikkeld tot officiële vakbond van atheïsten. Alleen, daar is langzamerhand net zo weinig emplooi voor als voor humanisten.
  Ook het joodse geloof wordt niet op prijs gesteld in die kringen, maar “we hebben niets tegen joden hoor”. Zie ook: Wilders en “islam”.
  Ooit begonnen ter links-liberale zijde (Multatuli was een van de vroegste leden), en in de vroege jaren zeventig waren de radencommunist Frits Kief en de anarchist Anton Constandse nog prominente leden – nu een curiosum, de Vrije Gedachte. Was Cliteur er niet een tijdje voorzitter?
  Ik heb er ook wel eens een lezing voor gehouden en merkte er niet zoveel `vrij denken` op.

 2. Dit, dit, dit en dit vergeten?

  Hulshof: Wanneer gaan we nu eindelijk weer geloven in onze eigen idealen? Wanneer begrijpen we wat iedereen kan zien: de verwoestende kracht van de vrijheid? Het zal daar vast eerst een puinhoop worden – dat was het hier ook, in 1945. Maar naarmate de vrijheid voorwaarts marcheert, hebben de baardmannen straks steeds minder te vertellen. De vrijheid heeft de toekomst. Waarom geloven we dat niet meer?

  Nee, vertrouw liever op de partij van de Vrijheid.

 3. @Andreas, zo lees ik het stuk van Hulspas niet, als reclame voor de PVV. Maar misschien heb ik het mis. Ik lees het als: vele landen vechten nu voor hun vrijheid. In het westen zijn mensen bang dat de ‘baardmannen’ (eng orthodoxe moslims, neem ik aan) de overhand zullen krijgen en dat dat schadelijk cq eng voor de wereld zal zijn.
  Maar als alles goed gaat, dan zullen deze enge orthodoxe mensen net als de SGP marginaal worden.Voor de rest klopt het wel, de vrijheid in de VS die geen vrijheid is. De machtshebbers in Saoedie Arabië die in het zadel gehouden worden.

Reacties zijn gesloten.